China zet zich schrap voor grote overstromingen

De Chinese overheid vreest voor grote overstromingen in de zomer. De omstandigheden lijken immers sterk op die in 1998, toen duizenden mensen omkwamen in de watersnood.

  • Paul Mannix (CC by 2.0) De overstroomde Yangtze na de doortocht van el niño in 1998. Meer dan 3000 mensen kwamen om het leven. Paul Mannix (CC by 2.0)

Hoofdschuldige is het weerfenomeen El Niño, dat dit jaar mede door de klimaatverandering uitzonderlijk sterk is. In een El Niño-jaar is het water in de oostelijke Stille Oceaan veel warmer dan normaal, en dat heeft invloed op het weer in grote delen van de wereld.

Voor China betekent het een grote kans op meer neerslag en overstromingen langsheen de Blauwe Rivier, waarschuwt Liu Ning, vice-minister van Waterbeheer. In 1998, het jaar van de meest recente extreme El Niño, werd het gebied getroffen door enorme overstromingen waarbij meer dan drieduizend doden vielen.

Volgens Liu is het huidige El Niño-seizoen, het langste en meest intensieve sinds 1951, en ‘erg gelijklopend met het seizoen van 1998 dat de grote overstromingen veroorzaakte’.

Vroeger

Het overstromingsseizoen begint doorgaans in april en duurt tot oktober, maar dit jaar is het in sommige regio’s al vroeger begonnen omdat er in de lente meer neerslag is gevallen. Langs enkele zijrivieren zoals de Xiangjiang werd de alarmdrempel voor het stijgende waterpeil in maart al bereikt.

Maar uit voorspelling van het Meteorologisch Centrum voor de Blauwe Rivier blijkt dat de neerslag in mei nog met 10 tot 50 procent zal stijgen. En van juni tot augustus, de piek van het overstromingsseizoen, zal de neerslag met 50 tot 80 procent stijgen.

Wereldwijd

De laatste extreme El Niño’s dateren van 1982-83 en 1997-98 en hadden ernstige gevolgen over de hele wereld. Onder meer Peru en Ecuador kregen te maken met zware overstromingen, Australië en Indonesië kampten dan weer met extreme droogte en hevige bosbranden.

De laatste extreme El Niño kostte wereldwijd het leven aan naar schatting 23.000 mensen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.