China zet zich schrap voor overstromingen

Meteorologen voorspellen dat de invloed van El Niño zich ook in China zal laten voelen, met intense cyclonen en neerslag. Bijna de helft van de Chinese steden is niet voorbereid op een overstroming.

  • Tauno Tõhk / 陶诺 (CC BY-SA 2.0) In 1997-1998 leidde El Niño tot enorme overstromingen in onder meer het stroomgebied van de Blauwe Rivier. Tauno Tõhk / 陶诺 (CC BY-SA 2.0)

De impact van El Niño op China kan tot het einde van dit jaar en zelfs tot de lente duren, waarschuwt het Chinese Bureau voor Meteorologie. De tyfoons komen door de invloed van het weerfenomeen uit meer zuidelijke gebieden in de oceaan, en ze zullen intenser zijn.

De Chinese overheid houdt het hart vast voor overstromingen. In het seizoen 1997-1998 leidde El Niño tot enorme overstromingen in onder meer het stroomgebied van de Blauwe Rivier. Duizenden mensen kwamen daarbij om.

Onvoorbereid

Hoewel El Niño toen uitzonderlijk sterk was, is er ook nu een grote kans op overstromingen in augustus en september, waarschuwen de meteorologen, mede omdat er elk jaar meer neerslag valt tijdens de tyfoons en omdat de steden zich snel uitbreiden.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van de Chinese overheid dat 300 van de 657 Chinese steden niet voldoende voorbereid zijn op overstromingen. Met name oudere stadsgedeelten scoren bijzonder slecht: meer dan 90 procent voldoet zelfs niet aan de laagste criteria voor overstromingspreventie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.