China zwengelt Latijns-Amerikaanse export aan

Nieuws

China zwengelt Latijns-Amerikaanse export aan

Gustavo González

07 september 2005

De export van Latijns-Amerika en de Cariben zal in 2005 voor het derde opeenvolgende jaar stijgen. Dat is vooral te danken aan de grondstoffenhonger van China, zegt de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben (Eclac).

De eerste helft van dit jaar voerden de landen van Latijns-Amerika en de Cariben 17 procent meer uit dan dezelfde periode vorig jaar, schrijft de Eclac in een nieuw rapport. De forse economische groei in China doet de vraag naar en de prijzen van grondstoffen stijgen. Daarvan profiteert Zuid-Amerika, een belangrijke exporteur van aardolie, mineralen en landbouwproducten. China is intussen de op één na grootste handelspartner van Peru, de derde commerciële partner van Chili en de vierde van Brazilië, Argentinië en Cuba. Vier procent van de totale Latijns-Amerikaanse uitvoer gaat al naar China.

Mexico, Centraal-Amerika en de Cariben brengen het er minder goed af. Zij moeten concurreren met de goedkope industriegoederen uit China en de rest van Azië. Ze hebben wel voordeel gedaan bij het herstel van de Amerikaanse economie in 2004.

Latijns-Amerika krijgt een pluim van de Eclac voor de lage interestvoeten en inflatiecijfers – niet evident gezien de stijgende olieprijzen - en de begrotingsoverschotten in de meeste landen. Maar volgens de econoom Adolfo Rodríguez zou de regio nog beter scoren als regionale handel sneller herstelde. De handel tussen de landen van Latijns-Amerika heeft nog altijd niet het niveau van voor de Aziatische crisis van 1997 bereikt.

José Luis Machinea, de secretaris van de Eclac, ziet veel bedreigingen voor de wereldeconomie en dus ook voor de groeiperspectieven in Latijns-Amerika. De belangrijkste zijn de hoge olieprijzen en een wereldeconomie die steeds meer afhankelijk wordt van de moeilijke relaties tussen de VS en China. De slabakkende groei in Japan en de EU is ook geen goed nieuws, net zo min als protectionistische oprispingen in de rijke landen, het grote begrotingstekort in de VS en de dreiging die uitgaat van het terrorisme. De gevolgen van de wervelstorm Katrina zullen ook hun sporen achter laten in Latijns-Amerika.

Machinea wijst ook op het pessimisme rond de onderhandelingen over een verdere vrijmaking van de wereldhandel. Ook de vrijhandelsakkoorden op het westelijk halfrond raken moeilijk rond. Het recente akkoord tussen de VS, de Dominicaanse Republiek en vijf Centraal-Amerikaanse landen raakte maar met de hakken over de sloot in het Amerikaanse parlement en roept veel weerstand op in de andere partnerlanden.

De economische integratie tussen de landen van Latijns-Amerika en de Cariben heeft te lijden onder een gebrek aan openheid, zwakke instellingen en geringe geloofwaardigheid. Veel afspraken worden niet afgedwongen, oordeelt Machinea. (PD/MM)