Chinese fraudeur wil in Peruaanse cel blijven

Nieuws

Chinese fraudeur wil in Peruaanse cel blijven

Ángel Páez

01 maart 2010

De Chinees Wong Ho Wing wil niet aan zijn eigen land uitgeleverd worden. Hij zit in Peru in de gevangenis maar wordt in China gezocht voor financiële fraude en riskeert daarvoor de doodstraf. Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten probeert de uitlevering te voorkomen.

Volgens China heeft Wong geld witgewassen, smeergeld betaald en invoertaksen ontdoken. Dat kan hem de doodstraf kosten.
Wong werd op eind 2008 aangehouden toen hij in Lima op het vliegtuig wilde stappen. Een rechtbank sprak zich begin vorig jaar uit tegen zijn uitlevering omdat hij de doodstraf kon krijgen. Toch werd de uitleveringsprocedure voortgezet.
Eind 2009 verzekerde de Chinese ambassadeur Peru dat de doodstraf niet zou worden toegepast. Volgens de koepel van Peruaanse mensenrechtenorganisaties CNDDHH is er “geen enkele garantie dat de Chinese autoriteiten die belofte nakomen.”
De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten, een orgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), verzocht de Peruaanse president Alan García om Wong niet uit te leveren. Zonder resultaat. Het Hooggerechtshof zette het licht op groen voor de uitlevering. Het is nu alleen nog wachten op een beslissing van de regering.
De Commissie vraagt daarom aan het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten om in te grijpen. Ze vraagt artikel 63 van de Amerikaanse Conventie voor Mensenrechten toe te passen. Daarin staat dat het Hof bewarende maatregelen kan nemen “in zeer ernstige en dringende gevallen” om “onherstelbare schade aan personen te voorkomen.”
Volgens Amnesty International sprak China in 2008 het hoogste aantal doodvonnissen ter wereld uit, 7003, en voerde het ook het hoogste aantal doodvonnissen uit, 1718.