Chinese leger traint apen om vogelnesten te vernietigen

Om te voorkomen dat vogels met vliegtuigen botsen of in de straalmotoren worden gezogen, heeft het Chinese leger apen getraind om vogelnesten te vernietigen. Vogelexperts veroordelen deze aanpak.

  • Allan Hopkins (CC BY-NC-ND 2.0) Een resusaap. Allan Hopkins (CC BY-NC-ND 2.0)

Het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) heeft mannelijke resusapen getraind om de nesten in de nabijheid van een luchtmachtbasis in het noorden van China op te zoeken en te vernietigen. De luchthaven ligt net in de Oost-Aziatische vliegroute die door miljoenen vogels wordt genomen tijdens hun jaarlijkse trek naar het zuiden.

Waterkanon

De apen zijn al sinds de lente aan het werk. Volgens commandant Wang Yuejian hadden ze enkel in de maand mei al 180 nesten ontmanteld door er twijgen uit te trekken.

Tijdens een interview op de Nationale Radio verklaarde Han Bing, een medewerker van het PLA, dat de aanpak ‘ecologisch’ is in vergelijking met praktijken waarbij nesten worden bestookt met waterkanonnen of geweren. De apen vernietigen de nesten deels en laten ook een geur na die de vogels ervan weerhoudt om er terug te keren.

Ornitologen fronsen de wenkbrauwen over deze aanpak, omdat de vogels tijdens hun trek in de regio van de luchthaven halt houden om te eten en te rusten. Ze zeggen dat hongerige of vermoeide vogels verstoren tot stress leidt. Ze vrezen dan ook een hogere mortaliteit onder de trekvogels tijdens de komende trek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.