Chinese luchtvervuiling waait over naar VS

De inspanningen van de Verenigde Staten om de luchtkwaliteit aan de westkust te verbeteren worden voor bijna de helft tenietgedaan door luchtverontreiniging die uit China overwaait. Dat blijkt uit onderzoek dat gisteren is gepubliceerd in Nature Geoscience.

  • V.T. Polywoda (CC BY-NC-ND 2.0) De inspanningen van de VS om de luchtkwaliteit aan de westkust te verbeteren worden voor bijna de helft tenietgedaan door luchtverontreiniging die uit China (foto) overwaait. V.T. Polywoda (CC BY-NC-ND 2.0)

De Amerikaanse overheid probeert de vorming van ozonsmog tegen te gaan door het stimuleren van schonere auto’s en maatregelen in de industrie. Ozonsmog irriteert het ademhalingsstelsel, beschadigt gewassen en is een belangrijk broeikasgas. Tussen 2005 en 2010 daalde de productie van ozonvormende stikstofoxiden aan de Amerikaanse westkust met meer dan 20 procent.

‘Maar deze vermindering leidde vreemd genoeg niet tot de verwachte verbetering van de lokale luchtkwaliteit, met name in ozonvermindering,’ zegt Willem Verstraeten, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit, die het onderzoek uitvoerde in samenwerking met het Nederlandse weerinstituut KNMI en de NASA.

Chinese groei

Uit het onderzoek bleek dat de oorzaak lag bij de sterke economische groei in China, aan de andere kant van de Stille Oceaan. In de periode waarin de uitstoot van stikstofoxiden in de Verenigde Staten afnam, nam die in China juist toe, met als gevolg dat de hoeveelheid ozon boven China in zeer korte tijd met 7 procent steeg.

‘Onder invloed van de overheersende westelijke wind werd deze luchtverontreiniging linea recta naar de Verenigde Staten geblazen”, zegt Verstraeten. “Je zou dus kunnen zeggen dat China zijn luchtverontreiniging naar de Amerikaanse westkust exporteert. Dat hebben wij aangetoond met behulp van wereldwijde satellietmetingen van stikstofdioxide en ozon. Zo konden wij voor het eerst de oorzaken van ozontoenames vaststellen en het intercontinentale transport van ozonvervuiling in kaart brengen.’

Ook in Nederland en België is de luchtverontreiniging deels afkomstig uit buurlanden en van overzee. ‘Plaatselijke maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren helpen uiteraard wel, maar een echte oplossing vereist een wereldwijd ingrijpen’, zegt Verstraeten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.