Chinese president geeft Trump alweer tegengas met vast geloof in Verenigde Naties

Na de sneer van de Amerikaanse president-elect Donald Trump springt China in de bres voor de Verenigde Naties. De Chinese president Xi Jinping noemde de organisatie belangrijker dan ooit nu steeds meer problemen enkel op wereldschaal opgelost kunnen worden.

  • United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0) De Chinese president Xi Jinping, Algemene Vergadering VN, 2015 United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)

Xi Jinping deed de uitspraken tijdens een gesprek met de uittredende VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Hij prees hij de samenwerking tussen China en de Verenigde Naties en bevestigde zijn steun aan de VN-instellingen.

Volgens Xi krijgt de wereld te maken met heel wat nieuwe problemen die net een sterkere internationale politiek en meer werk van de VN vragen. Hij benadrukte volgens de Chinese media dat de samenwerking tussen China en de VN een nieuw niveau heeft bereikt. China zal de VN stevig blijven steunen, zei Xi, en hij kijkt uit naar een nauwe samenwerking met Antonio Guterres, de opvolger van Ban Ki-moon.

Trump

Het telefoontje komt er enkele dagen nadat de verkozen Amerikaanse president Donald Trump de VN had afgedaan als ‘niet meer dan een clubje waar mensen elkaar ontmoeten, wat praten en zich amuseren.’

Het is niet de eerste keer dat China gretig gebruikt maakt van boude uitspraken door Trump om de leiding te nemen op het internationale toneel. Ook nadat Trump dreigde om de VS terug te trekken uit de het klimaatverdrag van Parijs liet Peking prompt weten dat het het vierkant achter het verdrag bleef staan en de internationale leidersrol zou overnemen als de VS het lieten afweten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.