Minder investeringen in kolencentrales

Chinese steenkoolobsessie neemt af

Tobixen (CC BY-SA 3.0)

De Chinese autoriteiten hebben tijdens de eerste helft van 2021 voor 5,2 gigawatt aan nieuwe steenkoolcapaciteit goedgekeurd. Dat is fors minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens een analyse van Greenpeace kregen 24 steenkoolprojecten groen licht van Chinese provinciale overheden. Samen hebben ze een capaciteit van 5,2 gigawatt (GW).

Volgens de milieuorganisatie is dat een daling van 79 procent in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2020. 

Uiteenlopende signalen

Volgens Li Danqing van Greenpeace East Asia krijgen de Chinese beleidsmakers steeds vaker ‘uiteenlopende signalen over steenkool. Hun investeringen houden namelijk ook financiële en milieurisico’s in’, zegt ze.

Ook sinds president Xi Jinping in april nieuwe klimaatdoelstellingen voor 2030 heeft aangekondigd, hebben de autoriteiten minder snel beslist tot de bouw van nieuwe vervuilende energiecentrales. Toch gaat er nog steeds ‘veel financiële steun naar steenkool’, zegt Li. 

Stabiele energie

Van de goedgekeurde 5,2 GW zal 3,3 GW van drie reusachtige kolencentrales komen in de provincies Anhui en Shaanxi. Beide provincies vergoeilijkten hun beslissing tot de aanbouw van nieuwe centrales door te stellen dat dit ‘de beste garantie is voor elektriciteit op de lange termijn’. 

Provinciale regeringen moeten vaker de investeringsopties voor groene stroom onderzoeken en nieuwe energiesystemen ontwikkelen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Sommige delen van het land moesten afgelopen winter afrekenen met elektriciteitstekorten. Ook de hittegolven van deze zomer hebben sommige grote steden zoals Guangzhou (25 miljoen inwoners) en Xi’an (bijna 13 miljoen inwoners) met een elektriciteitscrisis opgezadeld. De meeste aanvragen kwamen uit de provincies die vaak het zwaarst waren getroffen.

‘Als kolencapaciteit optie nummer één blijft om de energievoorziening veilig te stellen, en provincies zien in het garanderen van stabiele energie een nationaal belang, dan is de beslissing om door te gaan met steenkool snel genomen’, zegt Li.

Shandong

Volgens haar moet de centrale overheid een wetenschappelijke beoordeling maken over de toereikendheid van stroomvoorzieningen en het risico van het bouwen van meer steenkoolcentrales. Provinciale regeringen moeten vaker de investeringsopties voor groene stroom onderzoeken en nieuwe energiesystemen ontwikkelen. 

Shandong (90 miljoen inwoners) is ‘een mooi voorbeeld’, geeft ze nog mee. Deze kustprovincie was voorheen afhankelijk van kolen, maar heeft dit jaar geen elektriciteitsprojecten op basis van steenkool meer in de pijplijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift