Chinese vondelingenschuiven overspoeld met baby's

Nieuws

Chinese vondelingenschuiven overspoeld met baby's

Chinese vondelingenschuiven overspoeld met baby's
Chinese vondelingenschuiven overspoeld met baby's

Hannes Cool

19 maart 2014

Een vondelingenschuif in de Zuid-Chinese stad Guangzhou is gesloten door een te grote toevloed aan achtergelaten baby’s. Het centrum dat de baby’s moest opvangen, kon de vondelingen niet meer allemaal verzorgen. In minder dan twee maanden tijd werden maar liefst 262 baby’s te vondeling gelegd.

De schuif gaf ouders de kans om hun baby anoniem en veilig achter te laten. Het kind komt dan terecht in een wieg. Een paar minuten later gaat er een alarm af en een personeelslid van het welzijnscentrum ontfermt zich vanaf dan over de baby.

Een baby achterlaten is verboden in China, maar vaak hebben ouders het geld niet om een ziek of gehandicapt kind te onderhouden. Ze zien geen alternatief.

Duur aangepast onderwijs

Het babyluik van Guangzhou opende op 28 januari van dit jaar. 262 kinderen werden er achtergelaten. Twee derde was jonger dan een jaar, en alle kinderen leden aan een of andere ziekte of aandoening. De meest voorkomende aandoeningen zijn hersenverlamming, het syndroom van Down en afwijkingen aan het hart.

Volgens een correspondente van de BBC gaat het ook soms om kinderen van vijf tot zes jaar. Hun ouders zouden de kosten voor aangepast onderwijs voor hun gehandicapt kind niet kunnen dragen.

Het centrum in Guangzhou kan 1000 kinderen opvangen, terwijl er nu al 1100 verblijven. De directeur van het centrum, Xu Jiu, dringt er bij ouders dan ook op aan om geen baby’s meer bij hen achter te laten. In The Guardian voegde hij er nog aan toe dat baby’s die de politie aan hen bezorgt, wel nog een plaats kunnen krijgen.

In China zijn er vijfentwintig babyluiken, verspreid over tien provincies en grote steden. In juli vorig jaar kondigde de regering aan dat er ook in achttien andere provincies en steden luiken zouden komen tegen het einde van 2015. In de hoofdstad Beijing opent dit jaar de eerste vondelingenschuif.

Pilootproject

Bijna drie jaar geleden opende het eerste babyluik in Shijiazhuang, in de noordelijke provincie Hebei. Het was een pilootproject dat succesvol bleek. ‘Het aantal achtergelaten kinderen daar heeft het aantal van andere pilootprojecten die op hetzelfde moment gestart waren, sterk overschreden’, vertelt Xu Jiu.

Tegenstanders van de babyluiken zeggen dat het ouders aanmoedigt om hun kind achter te laten. Voorstanders claimen dat het een betere oplossing is dan dat ouders hun kind op straat of nabij een ziekenhuis neerleggen. Negentig procent van de kinderen die in een vondelingenschuif belandden, overleefde. Vondelingen die op straat of bij een ziekenhuis terechtkomen, overleven slechts in dertig procent van de gevallen.

De veel besproken Chinese eenkindpolitiek werd in december 2013 een beetje versoepeld. Koppels mogen nu twee kinderen hebben als beide ouders zelf enig kind zijn.