Mozambique heeft een schuld van ruim 2 miljard euro bij Chinese financiers

Chinezen bouwen en betalen langste hangbrug van Afrika

Jcornelius /  IPS CC BY-SA 4.0

 

In Mozambique is de langste hangbrug van Afrika open gegaan. China heeft de brug gefinancierd en gebouwd.

De brug overspant de Maputobaai in het zuiden van Mozambique en verbindt de noordelijke oever van hoofdstad Maputo met de zuidelijke oever, meer bepaald met Katembe, een voorstad.

De 3 kilometer lange constructie, die dit weekend voor het verkeer openging, is nu de grootste hangbrug van Afrika. De vorige recordhouder was de Matadibrug (722 meter) in de gelijknamige havenstad in de Democratische Republiek Congo, die al van 1983 dateert.

Verbinding met Zuid-Afrika

Door de verbinding heeft Maputo nu een rechtstreekse verbinding over land met KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika. Vroeger moest men daarvoor een twee uur durende omweg nemen.

Er heerst veel ongenoegen bij de Mozambikanen over de hoge kostprijs van de nieuwe brug. Bovendien moeten ze ook nog eens 3 euro tol betalen.

Door de snelle verbinding moet de brug vooral toerisme en handel tussen beide landen aanzwengelen.
Maar er heerst veel ongenoegen bij de Mozambikanen over de hoge kostprijs van de nieuwe brug. Bovendien moeten ze ook nog eens betalen bij elke passage, ongeveer 3 euro, voor velen een enorm bedrag.

De bouw van de Maputo-Katembebrug duurde vier jaar en werd uitgevoerd door de China Road and Bridge Corporation, een van de grootste bouwbedrijven ter wereld. Ook de financiering van de 900 miljoen euro die de brug heeft gekost, komt grotendeels uit China, vooral van de Eximbank.

Mozambique heeft nu een schuld van ruim 2 miljard euro uitstaan bij Chinese financiers.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Gedeelde toekomst

De banden tussen China en Mozambique worden steeds meer aangehaald. Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar is de handel tussen beide landen bijvoorbeeld met bijna de helft gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ook in andere Afrikaanse landen wordt de Chinese invloed steeds sterker. ‘Een sterke Chinees-Afrikaanse gemeenschap met een gedeelde toekomst zal model staan voor een gedeelde toekomst voor de mensheid’, zei de Chinese president Xi Jinping begin september nog bij de start van China-Afrikatop in Peking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.