Groeiende handel tussen China en Portugeestalige landen

Handel tussen China en Mozambique kent groei van 45 procent

Senorhorst Jahnsen CC BY 2.0

 

Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar is de handel tussen China en de landen die Portugees als officiële taal hebben met 21,5 procent gegroeid. De grootste toename was weggelegd voor de relatie China-Mozambique, goed voor een groei van 45 procent.

Volgens de officiële cijfers van Forum Macau, de organisatie voor economie en handel tussen China en de Gemeenschap van Portugeessprekende Landen, verkocht China goederen aan acht landen die Portugees als officiële taal hebben, ter waarde van 24,6 miljard dollar. Zelf ontving China goederen uit deze landen ter waarde van 57,53 miljard dollar. 

Angola en Brazilië

Brazilië, de grootste handelspartner van China wereldwijd, ontving Chinese goederen ter waarde van 20 miljard dollar.

Angola en Brazilië zijn samen goed voor 93,8 procent van het totale handelspercentage. Brazilië, de grootste handelspartner van China wereldwijd, ontving Chinese goederen ter waarde van 20 miljard dollar (+ 28,14 procent) en verkocht goederen ter waarde van 41,2 miljard dollar (+ 20,45 procent). Portugal volgt op enige afstand op de derde plaats.

De handelsrelatie die de grootste toename kende was die tussen China en Mozambique, goed voor 1,4 miljard dollar in totaal, een groei van 45,13 procent.

De handel tussen China en de andere Portugeestalige landen -Kaapverdië, Guinee-Bissau, Oost-Timor en São Tomé en Príncipe- bedroeg in de onderzochte periode 125 miljoen dollar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift