Chinezen delen fietsen in strijd tegen smog

Fietsen worden een steeds belangrijker vervoersmiddel in China. Net nu smog de hoofdstad Beijing al sinds december in de ban houdt, haalt een fietsdeelsysteem een investering van 215 miljoen dollar binnen.

  • Michael Rehfeldt CC BY 2.0 Michael Rehfeldt CC BY 2.0

Het Chinese fietsdeelsysteem Mobike werd in de laatste investeringsronde onder meer gesteund door het Chinese technologiebedrijf Tencent en de investeringsmaatschappij Warburg Pincus.

Mobike werd gelanceerd in april 2016 en bleek na zes maanden al een gigantisch succes in verschillende grote Chinese steden. De startup die zich onderscheidt met fietsen met opvallende oranje wielen, wilde vooral een milieuvriendelijke vervoersoptie bieden in stedelijke omgevingen.

De fietsen worden gemonitord door gps zodat gebruikers ze overal in de stad kunnen achterlaten. Via een smartphone-app kunnen gebruikers zien of er beschikbare fietsen in de buurt zijn, die ze vervolgens kunnen ontgrendelen door een QR-code op de fiets te scannen.

Smogpolitie

Luchtvervuiling is een aanhoudend probleem in grote Chinese steden. Onderzoekers van het Instituut voor Atmosferische Fysica (IAP) in Beijing analyseren sinds 2013 de luchtkwaliteit in de geteisterde driehoek Beijing-Tianjin-Hebei.

De dikke smog bracht een smogpolitie op de been, een speciale eenheid binnen het politiekorps die de strijd moet aanbinden met illegale vervuilers.

Ze verklaarden in een rapport van vorige week dat de regio in eerste instantie gebukt gaat onder de uitstoot van transport in het zuiden van het land, die in de hogere luchtlagen -500 tot 1000 meter hoogte- bleef hangen.

‘Als deze pollutie zich eenmaal vormt, zakt die naar de lagere luchtlagen en dat doet de concentratie luchtvervuiling daar toenemen’, zegt onderzoeksleider Wang Yuesi.

‘De vervuiling in de lagere zone zal dan explosief groeien door de secundaire vervuiling: de uitstoot door de verbranding van steenkool en daarbovenop de lokale vervuiling die veroorzaakt wordt door de uitstoot van het verkeer.’

De dikke smog die momenteel vooral het noorden van China in de ban houdt bracht recent een smogpolitie op de been, een speciale eenheid binnen het politiekorps die de strijd moet aanbinden met illegale vervuilers.

De burgemeester van Beijing Cai Qi kondigde verder nog aan dat vanaf volgende maand 300.000 zeer vervuilende voertuigen de Chinese hoofdstad Peking niet meer in mogen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.