Chirurgen gebruiken muskietennet als operatiemateriaal

Nieuws

Chirurgen gebruiken muskietennet als operatiemateriaal

28 december 2011

Chirurgen in ontwikkelingslanden gebruiken stukjes muskietennet als goedkoop alternatief bij de operatie van hernia's. Uit een nieuwe studie blijkt nu ook dat die praktijk perfect verantwoord is.

Bij een hernia breekt een orgaan uit de lichaamsholte waar het normaal ligt. De aandoening treft ongeveer 1 op 1000 mensen en veroorzaakt naast pijn vaak ook werkonbekwaamheid. Vooral in ontwikkelingslanden kan dat ernstige gevolgen hebben, omdat een operatieve ingreep er meestal duur of ontoegankelijk is.

Artsen in ontwikkelingslanden ontdekten dat stukjes muskietennet een prima en goedkoop alternatief zijn voor dure medische producten. Een net van zo’n 12 euro volstaat zelfs voor drieduizend operaties. Daardoor worden de operaties veel goedkoper.

Onderzoek

Om twijfels over de veiligheid van het gebruikte materiaal weg te nemen, deden artsen van de organisatie Operation Hernia een onderzoek. Dat verscheen in het Britisch Medical Journal. Uit de studie blijkt dat een simpele sterilisatie, die in de meeste gezondheidscentra in ontwikkelingslanden voorhanden is, volstaat om een netje te maken dat even goed scoort als de conventionele producten.

Van tweeduizend patiënten die met de techniek werden geopereerd, bleken er maar twee complicaties te vertonen die in verband gebracht konden worden met het materiaal. Belangrijk is wel dat het juiste type gebruikt wordt, en dat de netten niet geïmpregneerd zijn.