Hoog dodental ondanks beschikbaarheid efficiënte behandeling

Cholera grijpt om zich heen in noordoosten Nigeria

Roberto Saltori CC BY-NC 2.0

 

Het aantal mensen met cholera in het noordoosten van Nigeria is gestegen tot 10.000. De ziekte verspreidt zich snel in volle opvangkampen met beperkte sanitaire voorzieningen, zeggen medewerkers van de Noorse Vluchtelingenraad, die actief is in de regio.

‘Een van de belangrijkste oorzaken is de huisvesting van een groot aantal mensen op een klein oppervlak, wat het moeilijk maakt om genoeg water, sanitaire voorzieningen en hygiëne te bieden, zegt Janet Cherono, programmamanager van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) in Maiduguri. ‘Het regenseizoen heeft de situatie ook verergerd.

De NRC roept de plaatselijke overheden in de noordoostelijke staten van Nigeria, Borno, Adamawa en Yobe op om een einde te maken aan de jaarlijkse cyclus van cholera-uitbraken. Er moet meer land beschikbaar gesteld worden zodat mensen beter verspreid kunnen worden en er ruimte komt voor de bouw van gezondheidsfaciliteiten en sanitaire voorzieningen. Als dat niet gebeurt, zegt Cherono, is in 2019 een nieuwe cholera-uitbraak te verwachten.

1,8 miljoen ontheemden

In de afgelopen tien jaar kregen het noordoosten van Nigeria en andere regio’s bij het Tsjaadmeer bijna elk jaar te maken met cholera-uitbraken in opvangkampen en gastgemeenschappen. Dat was een gevolg van slechte hygiënische omstandigheden. In Nigeria zijn meer dan 1,8 miljoen mensen ontheemd als gevolg van conflicten.

‘In het Kagoni Sangaya-kamp bijvoorbeeld moeten 500 mensen latrines delen die oorspronkelijk voor 150 mensen werden gebouwd

Maiduguri heeft de hoogste concentratie ontheemden. De opvangkampen en dorpen daar vangen 243.000 mensen op, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie.

‘In het Kagoni Sangaya-kamp bijvoorbeeld moeten 500 mensen latrines delen die oorspronkelijk voor 150 mensen werden gebouwd, zegt Cherono. ‘Bewoners van het opvangkamp doen daarom hun behoeften soms buiten de latrines, wat cholera en andere door water overgedragen ziektes veroorzaakt.

Volgens de Nigeriaanse overheid zijn dit jaar inmiddels 10.000 mensen getroffen door cholera. Er overleden 175 mensen in de staten Adamawa, Borno en Yobe.

Het aantal doden is hoger dan verwacht in een situatie waarin efficiënte behandeling beschikbaar is, zegt Cherono. ‘Dat wijst erop dat schoon water, sanitatie, hygiëne en gezondheidszorg onvoldoende beschikbaar zijn.

De Noorse Vluchtelingenraad heeft tijdens de cholera-uitbraak dagelijks 180.000 liter schoon water aangevoerd vanuit Maiduguri naar gemeenschappen rondom Tungushe en Konduga, extra latrines gebouwd en voorlichting gegeven.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Te weinig geld

In de drie zwaarst getroffen staten Borno, Adamawa en Yobe zijn 7,7 miljoen mensen om te overleven afhankelijk van humanitaire hulp. Volgens Cherono is slechts 55 procent van de financiering voor het humanitaire hulpplan voor Nigeria beschikbaar.

‘We vragen de lokale overheden om ruimte te maken voor nieuwe sanitaire voorzieningen en doen een beroep op de internationale gemeenschap om de noodzakelijke fondsen te verschaffen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3068   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift