Cholera in Haïti "verantwoordelijkheid van VN"

Nieuws

Cholera in Haïti "verantwoordelijkheid van VN"

Ethan Freedman

22 juli 2012

Meer dan honderd leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben deze week in een brief de Verenigde Naties (VN) opgeroepen meer te doen om de cholera-uitbraak op Haïti te bestrijden. Haïti kampt al voor het derde jaar op rij met cholera.

De briefschrijvers houden de VN verantwoordelijke voor de cholera-uitbraak die inmiddels duizenden doden heeft geëist. De ziekte zou in 2010 door militairen van een Nepalese vredesmissie zijn meegenomen naar Haïti.

In 2010 brak volgens het Amerikaanse Centre for Disease Control and Prevention voor het eerst in bijna een eeuw tijd weer cholera uit op Haïti.

Schadevergoeding

De Haïtiaanse mensenrechtengroep Institute for Justice & Democracy (IJDH) in Haïti, die opereert vanuit Boston, heeft de VN aangeklaagd namens 5000 choleraslachtoffers. De groep eist 100.000 dollar schadevergoeding voor elk dodelijk slachtoffer, en 50.000 dollar per geïnfecteerde.

Brian Concannon jr., directeur van IJDH, is blij met de brief van de afgevaardigden. “Deze oproep tot actie laat zien dat er een groeiende consensus heerst over de morele en wettelijke verantwoordelijkheid van de VN om de cholera-epidemie op Haïti aan te pakken. En dat moet snel gebeuren, voor er nog meer doden vallen.”

De VN heeft nooit volledige verantwoordelijkheid geaccepteerd voor de uitbraak. Wel stelde de organisatie in 2011 in een rapport dat “een samenloop van omstandigheden” de uitbraak heeft veroorzaakt, en dat de epidemie niet te wijten is “aan schuld of opzettelijke actie van een groep of individu.”