Cholera-uitbraak in Zambia

Nieuws

Cholera-uitbraak in Zambia

Lloyd Himaambo

11 april 2010

In de Zambiaanse hoofdstad Lusaka is een cholera-epidemie uitgebroken na een periode van hevige regenval. In de laatste vijf weken steeg het aantal choleragevallen tot meer dan 4500. Meer dan 120 mensen overleden, meldt Artsen zonder Grenzen.

“Afgelopen week bereikte de epidemie een piek met 1054 bevestigde gevallen”, zegt Luke Arend van Artsen zonder Grenzen. “Dat is het hoogste aantal gevallen in de laatste tien jaar.”
De regering ontkende aanvankelijk dat er sprake was van een epidemie. Zelfs toen de media in februari berichtten over het toenemend aantal cholerabesmettingen, ontkende het ministerie van Gezondheidszorg dat er sprake was van een uitbraak.
Zo’n zeventien districten in het land hebben te maken met cholera, maar de situatie is het ernstigst in de hoofdstad Lusaka. Het grootste deel van de drie miljoen inwoners van de hoofdstad, woont in 38 informele nederzettingen. In deze sloppenwijken breekt elk jaar cholera uit in het regenseizoen, doordat putlatrines overstromen en de waterbronnen vervuilen. Maar ook op plaatsten waar de gemeente zich wel actief bemoeit met de afvoersystemen, is snel sprake van wateroverlast.
De overstromingen waren dit jaar de ergste in decennia, ondanks het feit dat in het afgelopen jaar veel geïnvesteerd werd in het verbeteren van de afvoersystemen.