Christelijk rechts is invloed nog niet kwijt

Nieuws

Christelijk rechts is invloed nog niet kwijt

Bill Berkowitz

04 september 2008

De keuze van McCain voor Sarah Palin, gouverneur van Alaska, als running mate, wordt gezien als bewijs van de invloed van christelijk rechts. Maar wat die achterban gaat stemmen, is nog lang niet zeker.

De “hockeymoeder”, zoals ze zichzelf omschreef, is fel tegen abortus en wil dat naast de evolutieleer ook het creationisme wordt onderwezen op scholen. Tot afschuw van milieuorganisaties is ze voorstander van olieboringen in het Arctic National Wildlife Refuge en heeft ze twijfels geuit over de menselijke invloed op klimaatverandering. De oude rotten van christelijk rechts, zoals Pat Robertson, Richard Viguerie en James Dobson, prijzen haar de hemel in.

Religieus Rechts

“McCains besluit om Sarah Palin te kiezen bewijst dat Religieus Rechts een sterke macht blijft die gepaaid moet worden”, zegt Rob Boston, namens de organisatie Americans United for Separation of Church and State. “Hij wilde [de voormalige democraat] Joe Lieberman, maar kreeg een stortvloed van klachten van leiders van Religieus Rechts.”
Van 12 tot 14 september vindt de Values Voter Summit plaats, een conferentie voor conservatieve christenen, georganiseerd door onder meer de lobbygroep Family Research Council. De deelnemers staan sceptisch tegenover de kandidatuur van McCain, maar als Sarah Palin zou verschijnen, zou ze wel eens de show kunnen stelen.
“Met de ineenstorting van de Christian Coalition is de Family Research Council de belangrijkste groep binnen Religieus Rechts”, zegt Boston, die als deskundige al jarenlang de conferentie bezoekt. “Vorig jaar kwamen alle Republikeinse kandidaten, dus blijkbaar is het ook voor hen een evenement van belang.”
De conferentie zou de sceptische achterban flink kunnen motiveren om toch op McCain te gaan stemmen. “De leiders van Religieus Rechts maken overuren om Obama te demoniseren, omdat ze weten dat de nieuwe president drie opperrechters mag vervangen.”

Geen conclusies

Toch kunnen er geen grote conclusies worden getrokken uit de conferentie. “Er komen maar 2000-3000 mensen op af. Ze zijn extreem conservatief, ook voor evangelische begrippen. Het is dus maar de vraag hoe veel kiezers ze werkelijk vertegenwoordigen.”
In Amerika is op dit moment veel aandacht voor een nieuwe lichting jonge evangelische christenen, die veel meer hebben met thema’s als armoede en de oorlog in Irak dan met abortus en het homohuwelijk. “Obama en de Democraten richten zich op hen, maar ook van deze groep kunnen we nog lang niet zeggen wat hun invloed zal zijn. Maken hun stemmen verschil? We kunnen het echt pas zien op de dag na de verkiezingen.”