Circulaire economie kan Europese industriële uitstoot halveren

(CC0)

3D-printers kunnen bijdragen aan een nieuw circulair economisch model

Door hergebruik en efficiënter gebruik van materialen kan de uitstoot van de Europese industrie meer dan halveren tegen 2050. Dat blijkt uit onderzoek van de European Climate Foundation en het Finse innovatiefonds Sitra.

De studie keek naar gebruik van staal, plastic, aluminium en cement in twee sectoren waar deze materialen veel gebruikt worden: de bouw en de auto-industrie. Door materialen opnieuw te gebruiken kan de industriële uitstoot volgens de onderzoekers met 56 procent omlaag.

Wereldwijd draagt de industriële sector voor 24 procent bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot, die 37 miljard ton bedroeg in 2017.

Levenskwaliteit

‘Nieuwe, circulaire businessmodellen, gebaseerd op hergebruik van materialen en efficiënter gebruik daarvan, brengen alleen voordelen met zich mee en maken Europese bedrijven concurrentieel’, zegt Jyrki Katainen, eurocommissaris voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen. ‘Ze leiden tot significantie uitstootvermindering, dragen bij aan onze ambitieuze klimaatdoelen en verbeteren de levenskwaliteit in Europa.’

‘We moeten toe naar een nieuw economisch model gebaseerd op delen, huren en recyclage.’

Op drie terreinen kan winst geboekt worden: hergebruik, efficiënter gebruik van materialen en de deeleconomie. Efficiënter gebruik en kostenbesparing kan in de bouw onder meer bereikt worden door inzet van drones en 3D-scanners bij de inspectie van bouwprojecten, automatisering en prefab-bouw, inzet van robots en 3D-printen van constructies.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Bij de deeleconomie gaat het bijvoorbeeld om delen van kantoorruimte en auto’s. ‘We moeten toe naar een nieuw economisch model gebaseerd op delen, huren en recyclage, in plaats van  het bezitten van dingen’, zegt Mari Pantsar van Sitra.

Europese strategie

Momenteel ligt de nadruk vooral op het verlagen van de CO2-uitstoot bij productieprocessen. Volgens Sitra is dat echter niet genoeg en moet ook meer aandacht komen voor hergebruik van materialen.

Doel is om de uitstoot van broeikasgassen dan te hebben teruggebracht tot 80 procent onder het niveau van 1990.

De Europese Unie wil toe naar een duurzame, koolstofarme economie en werkt momenteel aan een klimaatstrategie gericht op 2050. Doel is om de uitstoot van broeikasgassen dan te hebben teruggebracht tot 80 procent onder het niveau van 1990.

In april werden al afspraken gemaakt op het gebied van afvalverwerking: tegen 2025 zou minstens 55 procent van het gemeentelijke afval gerecycleerd moeten worden en tegen 2035 moet dat 65 procent zijn. Tegen die tijd zou nog maximaal 10 procent van het Europese afval op stortplaatsen moeten belanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.