Clinton neemt dan toch stelling tegen controversiële pijpleiding

De Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton heeft na maanden van stilzwijgen dan toch stelling genomen in het debat rond de controversiële Keystone XL-pijpleiding. Clinton kant zich tegen de plannen, omdat ze ons afleiden van de strijd tegen de klimaatverandering, zegt ze.

  • Elvert Barnes  (CC BY-SA 2.0) 'De aankondiging van Clinton is een duidelijk bewijs dat sociale bewegingen de politiek in beweging kunnen brengen.' Elvert Barnes (CC BY-SA 2.0)

De voorgestelde Keystone XL-pijpleiding moet ruwe olie uit de erg vervuilende teerzanden in Canada dwars door de VS naar raffinaderijen in het zuiden transporteren. Van bij het begin riep dat veel weerstand op van inheemse bevolkingsgroepen, milieuorganisaties en lokale gemeenschappen. In de voorbije jaren groeide de pijpleiding bovendien uit tot een symbooldossier in de strijd tegen de klimaatverandering.

Vaag

In 2010, als minister van Buitenlandse Zaken tijdens de eerste ambtstermijn van Obama, had Clinton laten weten dat ze ‘geneigd’ was het project te steunen. Maar tijdens haar campagne weigerde ze steevast om een standpunt in te nemen, naar eigen zeggen omdat dat ongepast zou zijn als voormalig lid van de regering. Gisteren, op een bijeenkomt in Iowa, veranderde ze resoluut van koers en gaf ze aan tegen het project gekant te zijn.

‘Ik denk dat het van groot belang is dat we de Keystone-pijpleiding aanzien voor wat ik denk dat het is: het leidt ons af van het belangrijke werk dat ons te wachten staat om de klimaatverandering aan te pakken’, zei ze. ‘Ik kant mij ertegen omdat het niet helpt in de broodnodige strijd tegen de klimaatverandering.’

Overwinning

TransCanada, het bedrijf achter de pijpleiding, liet al weten dat het blijft ijveren voor vergunningen om de pijpleiding te bouwen. Ook de Canadese regering verandert niet van koers en blijft het project steunen. Maar tegenstanders zien in de nieuwe positie van Clinton een grote overwinning.

‘Vergis je niet’, zegt May Boeve van de klimaatbeweging 350.org. ‘De aankondiging van Clinton is een duidelijk bewijs dat sociale bewegingen de politiek in beweging kunnen brengen. Haar positie op het vlak van Keystone XL zou een belangrijk precedent moeten scheppen: we kunnen geen projecten meer goedkeuren die de klimaatverandering erger maken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.