Clinton wil belasting voor superrijken verhogen

Nieuws

Clinton wil belasting voor superrijken verhogen

Clinton wil belasting voor superrijken verhogen
Clinton wil belasting voor superrijken verhogen

IPS

23 september 2016

Hillary Clinton heeft donderdag bekend gemaakt dat ze de erfbelasting voor de allerrijksten wil verhogen tot 65 procent. Dat is een plan van haar voormalige uitdager Bernie Sanders.

De erfbelasting moet omhoog, maakte Hillary Clinton gisteren (donderdag) bekend. Erfgenamen van personen of stellen die samen een vermogen hebben van 10 miljoen of meer, moeten voortaan 50 procent erfbelasting betalen. Vermogens van 50 miljoen of meer worden voor 55 procent belast en vermogens van meer dan een miljard dollar voor 65 procent.

Op die manier wil Clinton de vermogensongelijkheid in de VS verminderen. Enorme vermogens kunnen immers niet meer van de ene op de andere generatie worden doorgegeven zonder een fikse belasting te betalen. Donald Trump wil de erfbelasting in zijn geheel afschaffen.

Bernie Sanders

De maatregelen die Clinton voorstelt, zullen op zeer weinig Amerikanen betrekking hebben. Volgens de Washington Post hadden in 2014 slechts 223 mensen die erfbelasting betaalden een vermogen van 50 miljoen dollar of meer.

‘Donald Trumps plan om erfbelasting af te schaffen is een belastingvoordeel van 4 miljard dollar voor zijn eigen familie.’

Het voorstel is een idee dat Bernie Sanders tijdens de voorverkiezingen herhaaldelijk heeft betoogd. Via Twitter laat hij weten er blij mee te zijn.

‘Hillary Clinton begrijpt dat we een belastingsysteem nodig hebben dat van miljardairs vraagt dat ze een eerlijk aandeel bijdragen en dat het obscene niveau van ongelijkheid vermindert’, schreef hij. En: ‘Een progressieve erfbelasting op de rijkste 0,2 procent van Amerika is de eerlijkste manier om vermogensongelijkheid te verminderen en te investeren in werkende families.’

Ook haalde hij uit naar Trump: ‘Donald Trumps plan om erfbelasting af te schaffen zou werkende families niet helpen. Het is een belastingvoordeel van 4 miljard dollar voor zijn eigen familie.’

.@HillaryClinton understands we need a tax system which asks billionaires to pay their fair share & reduces the obscene level of inequality.

— Bernie Sanders (@BernieSanders) 22 september 2016

Sterftaks

Als Clinton president wordt en het plan in uitvoering brengt, moet het nog langs het parlement. Daar hebben de Republikeinen op dit moment een meerderheid, al laat een recente prognose zien dat de Democraten mogelijk de Senaat in handen krijgen. Paul Ryan, de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden, is net als Trump fel tegen de erfbelasting. De Republikeinen noemen de erfbelasting een “sterftaks”.

Verdere maatregelen

In de verklaring die Clinton vandaag publiceerde, staan nog meer maatregelen. Zo wil ze onder andere dat mensen die jaarlijks meer dan 5 miljoen dollar verdienen, 4 procent meer belasting gaan betalen. Daarnaast wil Clinton de “Buffett Rule” — vernoemd naar miljardair Warren Buffet, die strijdt voor eerlijke belastingen — in stand houden. Die regel houdt in dat wie meer dan een miljoen dollar per jaar verdient minstens 30 procent belasting betaalt. Daarom wil Clinton achterdeurtjes in de belastingwetgeving, waar superrijken nu vaak gebruik van maken om minder belasting te hoeven betalen, dichten.