CO2 in oceanen ook schadelijk voor vissen
13 december 2011
Als oceanen verzuren door de opname van CO2, dan heeft dit ook voor vissen dodelijke gevolgen. Twee nieuwe studies spreken tegen dat alleen schaaldieren of dieren met een uitwendig skelet schade oplopen in verzuurd water.
Door de toenemende uitstoot van CO2 wordt het oceaanwater lichtjes zuurder. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de verzuring van de oceanen gevolgen heeft voor koralen, schaaldieren en andere organismen met uitwendige skeletten.
Er was tot nog toe geen bewijs dat ook vissen nadelige gevolgen zouden ondervinden. Twee studies die zopas zijn verschenen in het gereputeerde vaktijdschrift Nature Climate Change, laten echter zien dat hoge CO2-concentraties bij zeer jonge vissen tot orgaanschade en zelfs tot de dood kunnen leiden. Vooral wanneer de visjes nog in het ei zitten of er pas zijn uitgekomen, zijn ze zeer kwetsbaar, zeggen de onderzoekers.
Dalende overlevingskansen
Bij de ene studie plaatsten Amerikaanse onderzoekers (van de Stony Brook University in New York) embryo’s van de Menidia beryllina, een vaak voorkomende vis voor de Noord-Amerikaanse kusten, in water bij drie verschillende CO2-concentraties: de huidige concentratie (ongeveer 380 ppm of deeltjes per miljoen), de concentratie die tegen 2050 wordt verwacht (ongeveer 600 ppm) en de concentratie die tegen 2100 wordt verwacht (ongeveer 1000 ppm). Naarmate de concentratie steeg, daalden de overlevingskansen, bij 1000 ppm zelfs met 74 procent.
Het Leibniz-instituut voor Mariene Wetenschappen in het Duitse Kiel onderzocht de gevolgen voor kabeljauwlarven eveneens bij verschillende concentraties. Ook daar kregen de visjes problemen naarmate de concentratie toenam, met ernstige schade aan lever, pancreas, nier, ogen en darmen, schade die de overlevingskansen verlaagde.
Reukzin
Vorig jaar was uit onderzoek in Australië al gebleken dat kleine visjes in verzuurde oceanen niet meer zo alert zijn voor predatoren. Hun reukzin verandert zodanig dat ze hun natuurlijke behoedzaamheid verliezen en grote risico’s nemen.
De verzuring van de oceanen ontstaat doordat het water CO2 uit de atmosfeer absorbeert. Door de verzuring verdwijnen calciet en aragoniet, mineralen die belangrijk zijn voor skelet- en schaalvorming. Daardoor was al vastgesteld dat onder meer koralen, algen en schaaldieren het moeilijker krijgen in verzuurde oceanen.
Chupeno