Colombia breekt alle beloften inzake mensenrechten

Nieuws

Colombia breekt alle beloften inzake mensenrechten

Constanza Vieira

11 december 2003

De Colombiaanse regering slaat de aanbevelingen van de internationale gemeenschap in de wind om verbetering te brengen in de dramatische mensenrechtensituatie in het land. Dat verklaarde een alliantie van meer dan 150 Colombiaanse organisaties woensdag (10 december) naar aanleiding van de Dag van de Mensenrechten. De stelling wordt onderschreven door vertegenwoordigers van de VN en van de Europese Unie.

De regering van president Alvaro Uribe ondertekende in april een document met 27 aanbevelingen van het Hoog Commissariaat van de Mensenrechten van de VN (UNHCHR). Van die aanbevelingen werden er tot hiertoe maar 7 gedeeltelijk gevolgd; geen enkele voorgestelde maatregel werd helemaal uitgevoerd, concluderen de 150 sociale organisaties die zich samen sterk maken voor de mensenrechten in Colombia. Rond 17 aanbevelingen heeft de regering klaarblijkelijk helemaal geen inspanningen gedaan, en rond 10 punten heeft ze zelfs acties ondernomen die in tegen de wensen van de UNHCHR ingaan.

De aanbevelingen van het UNHCHR variëren van de al vaak herhaalde oproep aan de overheid om alle banden tussen het leger en de paramilitaire doodseskaders te verbreken, tot de vraag om ervoor te zorgen dat alle Colombiaanse ordediensten het international humanitair recht respecteren. De VN-instelling spreekt zich ook uit tegen regelingen waarbij soldaten politionele of zelf gerechtelijke bevoegdheden zouden krijgen – een verwijzing naar de controversiële anti-terrorismewet die momenteel in behandeling is in het Colombiaanse parlement.

De alliantie van de 150 organisaties die de Colombiaanse regering onder druk willen zetten om meer voor de mensenrechten te doen, bestaat onder meer uit vredesgroepen, sociale organisaties, boerenvakbonden, organisaties van vluchtelingen, jongeren en vrouwengroepen, vakbonden en mensenrechtenorganisaties.

“De 27 aanbevelingen zijn maar een greep uit de honderden internationale raadgevingen die Colombia sinds de jaren 80 heeft ontvangen,” zegt Alirio Uribe, de directeur van de gerenommeerde mensenrechtenorganisatie Comité de Abogados José Alvear Restrepo. “De Colombiaanse regeringen hebben er systematisch hun voeten aan geveegd, en dat geldt ook voor deze regering.”

In Colombia worden per jaar gemiddeld 31.000 moorden gepleegd. Ongeveer 8000 daarvan hebben te maken met de burgeroorlog die er al vier decennia woedt. Onder de slachtoffers in die laatste categorie bevinden zich onder meer vakbondsleden, andere activisten, linkse politici, journalisten en boeren. Het conflict tussen linkse rebellen, hun rechtse paramilitaire tegenstanders en het leger heeft al twee tot drie miljoen Colombianen op de vlucht gejaagd.
Ook met de sociale rechten is het slecht gesteld in Colombia. Van de 44 miljoen Colombianen lijden er 10 miljoen voedselgebrek. 22 miljoen Colombianen verdienen minder dan twee dollar per dag.

Michael Frühling, de directeur van het kantoor van het Hoog Commissariaat voor de mensenrechten in Colombia, presenteerde op 1 december zijn evaluatie van de mensenrechtensituatie in het land. Ook volgens hem is er “minder bereikt dan verhoopt.” Hij legde vooral de nadruk op de wandaden die nog altijd begaan worden door de rebellen en de paramilitaire groepen in het land. Sommige van de 27 aanbevelingen van de VN zijn ook aan hun gericht.

Nicola Bertolini, de vertegenwoordigster van de Europese Unie in Colombia, verklaarde vorige week in Bogota dat ze dringend verbetering wil zien in de mensenrechtensituatie in Colombia.