Colombia kiest voor verder onderhandelen met FARC

De herverkiezing van Juan Manuel Santos als president van Colombia is goed nieuws voor de vredesgesprekken met de FARC. Zijn tegenstander wilde de onderhandelingen opblazen.

 

  • CC Ministerio TIC Colombia De herverkiezing van Juan Manuel Santos als president van Colombia is goed nieuws voor de vredesgesprekken met de FARC. CC Ministerio TIC Colombia

Het ging in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen tussen twee conservatieve kandidaten: huidig president Juan Manuel Santos en voormalig minister van Financiën Óscar Iván Zuluaga.

Zuluaga, de kandidaat van het Democratisch Centrum, de partij van ex-president Álvaro Uribe (2002-2010), had het in de eerste ronde gehaald met 29 procent van de stemmen, 4 procent meer dan Santos. Na een bijzonder harde campagne kon Santos gisteren de rollen omkeren: hij haalde 50 procent, Zuluaga 45 procent.

Aanpak van Uribe

Dat heeft belangrijke gevolgen voor de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen. Santos wil de onderhandelingen voortzetten, Zuluaga wilde terug naar de militaire aanpak die eerder door Uribe werd ingezet.

De Colombiaanse regering en de linkse rebellen voeren al sinds oktober 2012 gesprekken om een einde te maken aan de vijftig jaar oude burgeroorlog. De onderhandelingen vinden plaats in het Cubaanse Havana.

Landbouwhervorming

Vorig jaar bereikten beide partijen een eerste deelakkoord, over de landbouwhervorming. Het akkoord is pas definitief als er een akkoord is voor alle punten.

Na dat eerste akkoord gingen de onderhandelingen minder snel vooruit. Aanvankelijk twijfelde Santos of hij zich opnieuw kandidaat zou stellen. Hij ging uiteindelijk toch voor een tweede mandaat om de belangrijkste verwezenlijking uit zijn eerste mandaat, de vredesgesprekken, te kunnen afronden.

Álvaro Uribe, die via Zuluaga weer centraal stond in deze campagne, stond bekend om zijn harde aanpak van de FARC-rebellen. De dodentol was hoog. Het leger doodde zelfs jarenlang honderden onschuldige jongeren die nadien als leden van de FARC werden opgevoerd, een van de grootste schandalen ooit in Colombia.

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.