Colombiaanse boeren heffen blokkades op

Nieuws

Colombiaanse boeren heffen blokkades op

Colombiaanse boeren heffen blokkades op
Colombiaanse boeren heffen blokkades op

IPS

14 mei 2014

De kleine boeren in Colombia zijn begonnen met de opheffing van hun wegblokkades. Vorige week bereikten ze een eerste akkoord met de regering maar dat betekent niet het einde van de staking, zeggen ze.

Sinds deze week maken de Colombiaanse boeren een einde aan hun blokkades. Ze waren met hun acties begonnen op 28 april.

De kleine boeren eisen meer steun voor hun sector. Vrijdag haalden ze een eerste slag thuis toen de regering onderhandelingen over hun eisen beloofde.

De Cumbre Agraria, die de meeste boerenorganisaties verenigt, gaf zijn leden meteen de opdracht terug te keren naar hun velden. Maar dat is niet het einde van de staking, benadrukte de Cumbre Agraria. Zolang de akkoorden niet worden uitgevoerd, gaan de geplande manifestaties door.

Vrijhandelsakkoorden

De Colombiaanse landbouw verkeert al enkele jaren in zwaar weer, vooral als gevolg van de vrijhandelsakkoorden met de Verenigde Staten en Europa.

De landbouw is goed voor 6,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van Colombia. In 2000 was dat nog 14 procent en in 1975 20 procent.

Koffie, snijbloemen, rijst en bananen zijn de belangrijkste producten.

Negentien doden

In augustus en september voerden de boeren ook al massaal actie. Bij botsingen met de politie vielen toen negentien doden en negenhonderd gewonden. Bijna zevenhonderd mensen werden aangehouden.

De nieuwe staking kwam de regering slecht uit. Op 25 mei vinden presidents- en parlementsverkiezingen plaats. President Juan Manuel Santos, die sinds 2010 aan de macht is, ambieert een nieuwe termijn.

De regering beloofde vorige week onderhandelingen op te starten met de boerenorganisaties van de Cumbre Agraria, die volgens de regering meer dan 90 procent van de boeren vertegenwoordigt. Ze erkent de woordvoerders van de organisaties en hanteert de eisen van de boeren als agenda van de onderhandelingen.

Hoge Commissaris voor Mensenrechten

De regering garandeerde ook “het recht op protest en vrije meningsuiting”, op voorwaarde dat de wegen niet geblokkeerd worden.

Bij de onderhandelingen is ook een VN-delegatie aanwezig, met onder meer de Amerikaan Todd Howland, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten. “Ik heb er alle vertrouwen in dat de nationale regering en de politie omzichtig en respectvol zullen reageren op de vreedzame protesten.”

De VN zullen ook deel uitmaken van een verificatiecommissie die naar de plaatsen gaat waar mensenrechtenschendingen zijn gemeld: de departementen Norte de Santander en Cesar in het noordoosten, Arauca in het oosten, Cauca in het zuidwesten en Meta in het centrum en zuiden van het land.