Colombiaanse president in bitse strijd met kandidaat van voorganger Uribe

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos krijgt tijdens de presidentsverkiezingen vooral weerwerk van de kandidaat van ex-president Álvaro Uribe. De strijd is bijzonder bits. Volgens de peilingen haalt geen enkele van de vijf presidentskandidaten zondag de helft van de stemmen. Een tweede ronde op 15 juni is waarschijnlijk.

  • CC BY-NC 2.0 Globovision President Santos (links) bij de machtssoverdracht van zijn voorganger Uribe, augustus 2010. CC BY-NC 2.0 Globovision

Nog volgens die peilingen gaat het zondag tussen de centrumrechtse kandidaat Juan Manuel Santos, de huidige president, en Óscar Iván Zuluaga, de kandidaat van het Democratisch Centrum, de rechtse partij van ex-president Álvaro Uribe (2002-2010).

Uribe alomtegenwoordig

Experts trekken de wetenschappelijkheid van veel peilingen in twijfel. Andere kandidaten zijn Marta Lucía Ramírez (conservatief), Clara López (links) en Enrique Peñalosa (centrumlinks).

Uribe is alomtegenwoordig in de campagne. Santos, Ramírez en Zuluaga behoorden tot zijn regering. Op López na staan alle kandidaten een neoliberaal model voor. Ze pleiten voor een forse afslanking van de overheid.

Resultaten aanvechten

Het Democratisch Centrum liet al uitschijnen dat het de resultaten zal aanvechten als zijn kandidaat verliest. Sergio Araújo, lid van het politiek comité van het CD (en met familieleden die veroordeeld zijn voor banden met extreemrechtse milities) verklaarde op de radio dat de nationale kiesraad uit rechters bestaat die “politiek ondergeschikt zijn” aan Santos.

Uribe gooide olie op het vuur door rechtstreekse vragen van journalisten over de kwestie niet te beantwoorden.

Spionage

De laatste maand werd het CD geplaagd door een reeks schandalen, Zuluaga belandde in het oog van de storm.

Zijn campagneteam wordt er onder meer van beschuldigd Santos te hebben bespioneerd. CD-adviseur Andrés Sepúlveda zit hiervoor al achter de tralies. Op videobeelden is te zien hoe Sepúlveda aan Zuluaga vertelt dat hij toegang heeft tot informatie over de nationale veiligheid van de VS, onder meer over de Awacs-vliegtuigen die de FARC in de gaten houden.

Geld van drughandelaars

Momenteel zijn vredesgesprekken bezig tussen de rebellenbeweiging en de Colombiaanse regering. Sepúlveda lijkt de informatie gekocht te hebben van de militaire inlichtingendienst van Colombia.

Uribe ging in de tegenaanval met de bewering dat Santos bij de verkiezingscampagne van 2010 2 miljoen dollar heeft ontvangen van drugshandelaars. Het gerecht vroeg Uribe bewijzen maar die weigerde omdat hij te weinig garanties had dat het onderzoek onafhankelijk zou verlopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.