Commissie-Juncker met botte bijl door milieuwetgeving

Nieuws

Commissie-Juncker met botte bijl door milieuwetgeving

Commissie-Juncker met botte bijl door milieuwetgeving
Commissie-Juncker met botte bijl door milieuwetgeving

IPS

12 december 2014

De nieuwe Commissie-Juncker wil af van belangrijke milieuwetgeving. Geplande richtlijnen rond luchtvervuiling en de kringloopeconomie zouden de economie teveel schaden, blijkt uit gelekte documenten.

Om lekken rond de nieuwe plannen te vermijden, deelde vicepresident Frans Timmermans de voorstellen op een vergadering gisteren enkel op papier uit aan zijn collega’s. Na de bespreking werden de documenten vervolgens weer opgehaald.

Toch lekte het voorstel naar de pers. Daarin stelt de Commissie dat de creatie van werkgelegenheid en de schuldafbouw prioriteit hebben, en dat Europese burgers bovendien niet willen dat de EU zich moeit in zaken die ook nationaal geregeld kunnen worden. Bijna tachtig EU-richtlijnen in aanmaak worden geschrapt.

Daarbij is onder meer een belangrijke richtlijn rond luchtvervuiling die lidstaten een plafond oplegt voor de uitstoot van zes gevaarlijke stoffen. Dat was nodig, want luchtvervuiling is verantwoordelijk voor jaarlijks 58.000 voortijdige overlijdens in de EU.

Ook een richtlijn rond recyclage en de kringloopeconomie vindt geen genade in de ogen van de Commissie-Juncker. Het plan legt lidstaten op om 70 procent van het gemeentelijk afval en 80 procent van de verpakkingen te recycleren tegen 2030. De nieuwe commissie wil van de richtlijn af, officieel omdat lidstaten er geen overeenstemming over kunnen vinden.

Schandalig

‘Cruciale milieuwetgeving afschaffen is geen ‘betere wetgeving’, het is een ideologisch-gebaseerde toegift aan vervuilende industrielobby’s en het gaat lijnrecht in tegen het algemeen belang.’

‘Het zou schandalig zijn als de eerste grote daad van de nieuwe commissie-Juncker erin bestaat deze belangrijke wetsvoorstellen rond de luchtkwaliteit en de kringloopeconomie te schrappen’, zegt Rebecca Harms, voorzitter van de groene fractie in het Europees Parlement. ‘Cruciale milieuwetgeving afschaffen is geen ‘betere wetgeving’, het is een ideologisch-gebaseerde toegift aan vervuilende industrielobby’s en het gaat lijnrecht in tegen het algemeen belang.’

Dat de richtlijnen de economie zouden schaden, vindt Harms nonsens. ‘Verre van de economie te schaden, stimuleert het plan rond de kringloopeconomie net de innovatie op het vlak van efficiëntie en besparing, en dat kan duurzame banen creëren in Europa’, zegt ze.

Ook de richtlijn rond luchtvervuiling is economisch te verdedigen: ‘Luchtvervuiling blijft een enorm probleem in Europa. Daar iets aan doen is niet alleen de menselijke tragedie aanpakken, maar ook de kosten voor de volksgezondheid aanzienlijk terugdringen.’

Ook elf lidstaten, waaronder België, Duitsland en Frankrijk, hadden er in een brief aan de Commissie eerder al op aangedrongen om de richtlijnen  in leven te houden.

Dinsdag komt de Commissie opnieuw samen om het voorstel te bespreken. Woensdag zou er in principe een officiële aankondiging moeten zijn voor het Europees Parlement.