Communisten muilkorven internetgebruikers

Nieuws

Communisten muilkorven internetgebruikers

Marwaan Macan-Markar

12 januari 2011

Vietnam wil moderniseren en erkent het belang van internet daarbij, maar snoert tegelijkertijd internetgebruikers de mond. Voorafgaand aan het Elfde Nationale Partijcongres dat vandaag (12 januari) begint, nam de regering diverse maatregelen om de vrije meningsuiting te beperken.

“In de aanloop naar het congres zijn websites en blogs afgesloten en Facebook is geblokkeerd. Er werd nieuwe wetgeving aangenomen die internetcafés verplicht om software te installeren waarmee gecontroleerd kan worden wat bezoekers online doen”, zegt Vo Van Ai, voorzitter van het Vietnamese Comité voor Mensenrechten (VCHR), een groep in Parijs.

“Hoewel veel Vietnamezen nu een beter leven hebben dan vroeger, groeit de zorg over de ongelijke verdeling van de welvaart en de sociale ongelijkheid”, zegt hij. “De ruimte om hierover te debatteren, is erg beperkt.”

Economisch beleid

De Communistische Partij is van 12 tot 19 januari bijeen in Hanoi voor het vijfjaarlijkse congres waar 1400 afgevaardigden de 3,6 miljoen partijleden vertegenwoordigen. Tijdens het congres worden diverse onderwerpen besproken, inclusief aspecten van het economische beleid.

Zwaargewichten uit de partij willen niet gehinderd worden door publiek commentaar terwijl de politieke hiërarchie beslist welke koers het land gaat varen, zeggen analisten.

Een Aziatische academicus uit Ho Chi Minh-stad die anoniem wil blijven, zegt dat het partijcongres zal helpen om duidelijk te maken welke van de twee facties binnen de partij - de pro-Chinese of de nationalistische, de meeste macht heeft.
 
De Vietnamese economie, die al tien jaar met zo’n 7 procent per jaar groeit, zal ook onderwerp van gesprek zijn. De meningen over de te volgen koers zijn verdeeld: meer maatregelen om de vrije markt te stimuleren of een door de staat geleide, socialistische economie.

Snelle ontwikkeling

De regering wil de kans dat dit debat op internet gevoerd wordt, zoveel mogelijk beperken. Van de bijna 86 miljoen inwoners van Vietnam hebben er nu al 25 miljoen internet.

De regering blokkeerde Facebook eind 2009 voor het eerst. Volgens het Berkman Center for Internet & Society van de Universiteit van Harvard, is de Facebook ongeveer 70 procent van de tijd niet bereikbaar.

Ook andere websites en blogs kampen met blokkades en soms wordt gedreigd met gevangenisstraf voor overtreders. In Vietnam zitten volgens Reporters Without Borders zeventien internetactivisten vast.