Conferentie buigt zich over heropbouw Haïti

Nieuws

Conferentie buigt zich over heropbouw Haïti

Armin Rosen

30 maart 2010

Terwijl meer dan een miljoen Haïtianen bij aanvang van het regenseizoen nog dakloos zijn, komt de internationale gemeenschap morgen (woensdag) bij elkaar voor de aftrap van een lange periode van wederopbouw.

Ook secretaris-generaal Ban-Ki Moon, de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en zijn vrouw, de minister van Buitenlandse Zaken, nemen deel aan de conferentie, die wordt georganiseerd door de VN en de VS, tweeënhalve maand na de aardbeving die 60 procent van de hoofdstad verwoestte en aan 200.000 tot 250.000 mensen het leven kostte.

Volgens Helen Clark, hoofd van het VN Ontwikkelingsfonds, is het 2,8 miljard euro bijeen te brengen voor wederopbouwprojecten op de korte termijn. Dit geld zal worden beheerd door een tijdelijke wederopbouwcommissie waar zowel de Haïtiaanse regering als donorlanden aan meedoen.

Vorige week zegde president Obama al 2,8 miljard dollar (2,1 miljard euro) toe voor volgend jaar, waarvan bijna de helft naar projecten gaat die door Amerikaanse ontwikkelingsdienst worden gecoördineerd. Volgens secretaris-generaal Ban is er uiteindelijk op lange termijn 11 miljard aan buitenlandse investeringen nodig, in het komende decennium.

Beducht

Maatschappelijke organisaties zijn er op beducht dat niet alleen maar grote bedrijven worden binnengehaald. “Dat zal er namelijk alleen maar voor zal zorgen dat nog meer mensen het platteland verruilen voor de stad, wat voor de aardbeving ook al het probleem was”, zegt Cathy McAllister van de Haïtiaanse Stichting voor Duurzame Ontwikkeling. Zonder specifieke werkgelegenheidsprojecten kan het zijn dat al dat geld precies dezelfde condities creëert die de gevolgen van de aardbeving zo dramatisch hebben gemaakt.

Bryan Concannon van het Instituut voor Recht en Democratie in Haïti, dat met advocaten werkt aan integer bestuur in het land, zegt dat het vooral belangrijk is om Haïtianen in het centrum van de wederopbouw te zetten. Volgens hem is het intrekken van de Amerikaanse hulp tussen 2000 en 2004 funest geweest voor de regering. Het geld ging naar drieduizend maatschappelijke organisaties, maar daardoor kon de regering amper haar basistaken vervullen, nog voordat zij door de ramp van januari een kwart van haar ambtenaren verloor.

Transparantie

Transparantie is nu het belangrijkste, zegt Concannon. “Veel mensen hebben het over financiële verantwoordelijkheid, maar het gaat nog meer om politieke verantwoordelijkheid.” Volgens hem moeten de verkiezingen eind dit jaar doorgaan.

De organisatoren van de conferentie lijken zich hier bewust van met de officieuze slogan “Beter wederopbouwen”, waarmee ze hopen dat Haïti de komende twee eeuwen niet weer afhankelijk wordt van vredesmissies en ontwikkelingshulp.