Congo discussieert over rol mijnbouwbedrijven

Nieuws

Congo discussieert over rol mijnbouwbedrijven

Diana Grasso

02 juni 2008

Vrijdag en zaterdag vergaderden vertegenwoordigers uit de mijnsector in Katanga met de betrokken ministers over de sociale rol van de mijnbouwbedrijven.

Moïse Katumbi, de gouverneur van Katanga, opende de tweede editie van de provinciale dagen van de mijnbouw in Katanga, waarop de provinciale minister van Mijnen, Mumba Gama, met mensen uit de sector in discussie ging.
De overheid wil dat de mijnbouwbedrijven concrete projecten voor de samenleving opzetten. Maar die bedrijven vragen zich dan weer af wat er met het geld dat zij aan de staat geven, gebeurt. Mumba Gama zei dat de bedrijven momenteel zeer weinig doen voor de ontwikkeling van het gebied.

  • De samenkomst sloot af met volgende aanbevelingen voor de bedrijven: Katangezen moeten ingeschakeld worden in ontwikkelingsprojecten zoals het aanleggen van infrastructuur en

  • De mijnbouwbedrijven moeten de mensenrechten en milieuwetgeving respecteren. De overheid moet de mijnbouwbedrijven controleren met het oog op duurzame ontwikkeling en een betere sociale ontwikkeling.

De werkgeversorganisatie FEC (la Fédération des Entreprises du Congo) zei dat de bedrijven vooral meer informatie wilden geven over hun activiteiten en hun imago verbeteren.
Katanga is een rijke provincie op vlak van bodemrijkdommen. Je vindt er kobalt, koper, tin, uranium en diamant. Inwoners profiteren echter niet van deze rijkdommen. Volgens de nieuwssite Congoforum.be leiden de meeste Katangezen een armzalig bestaan.