Congo eist miljard dollar voor bescherming regenwoud

Nieuws

Congo eist miljard dollar voor bescherming regenwoud

Congo eist miljard dollar voor bescherming regenwoud
Congo eist miljard dollar voor bescherming regenwoud

IPS

22 mei 2014

De Democratische Republiek Congo stelt de internationale gemeenschap een verrassende deal voor: betaal 1 miljard dollar om een regenwoud ter grootte van Engeland te beschermen. Zo niet, dan dreigt het gekapt te worden.

Meer dan de helft van alle Afrikaanse wouden ligt in de DRC Congo, het tweede grootste regenwoud ter wereld na het Amazonewoud. Maar de Congolese regering voert aan dat ze niet over de middelen beschikt om de enorme bosgebieden in het land te beschermen zonder buitenlandse hulp.

“De DRC aanvaardt zijn verantwoordelijkheid om de bossen te beschermen voor het welzijn van de mensheid”, zei de Congolese minister van Leefmilieu N’sa Mputu Elima dinsdag op een bijeenkomst in Groot-Brittannië. “Maar als ontwikkelingsland hebben we een partnerschap met industrielanden nodig om de financiële steun te leveren die nodig is voor het programma.”

Volgens de krant Financial Times vraagt Congo 1 miljard dollar (730 miljoen euro) om het bosgebied te beschermen. Het land verwijst naar een eerdere, gelijkaardige deal die met Indonesië is afgesloten.

Het is niet het eerste pay-for-performance voorstel in Afrika, maar wel uniek door de schaal waarop het wordt voorgesteld. Congo wil 9 miljoen hectare woud beschermen in een landschap van 12 miljoen hectare, bijna de oppervlakte van Engeland. In de regio wonen naar schatting 1,8 miljoen mensen en heel wat bedreigde diersoorten zoals de bosolifant en de bonobo.