Congo en Rwanda praten over uitlevering Nkunda

Nieuws

Congo en Rwanda praten over uitlevering Nkunda

Bram Brusselmans

01 april 2009

De voormalige rivalen Congo en Rwanda gaan de besprekingen rond een mogelijke uitlevering van rebellenleider Laurent Nkunda voortzetten. Dat werd volgens Afrol News afgelopen weekend beslist na een tweedaags overleg in de Congolese hoofdstad Kinshasa.

Nkunda, de voormalige leider van het Congrès National pour la Défense du Peuple (CNDP), werd op 22 januari 2009 in Rwanda opgepakt tijdens een gezamenlijke actie van het Congolese en het Rwandese leger. Onmiddellijk na zijn arrestatie al vroegen de Congolese autoriteiten om de uitlevering van de Tutsi-rebellenleider. Nkunda werd sindsdien onder huisarrest geplaatst in het West-Rwandese Giseny.

Opening ambassades

De details over de overdracht zullen op een volgende vergadering van de ministers van Justitie van beide landen worden besproken. Verder werd ook besloten om in beide landen opnieuw diplomatieke vertegenwoordigingen te openen.
De advocaten van Nkunda verzetten zich tegen een mogelijke uitlevering van hun cliënt aan Congo, omdat ze vrezen dat zijn rechten niet zullen beschermd worden door de Congolese overheid. De regering in Kishasa van haar kant zegt dat Nkunda een eerlijk proces zal krijgen.

Nkunda’s advocaten vrezen dat de rechten van hun cliënt niet zullen beschermd worden in Congo.

Amnestie

Vorige week kwam de Congolese overheid in Kinshasa nog tot een akkoord om gevangengenomen leden van het CNDP uit te leveren nadat de groepering een vredesovereenkomst had ondertekend. Deze vredesovereenkomst voorziet in de omvorming van de CNDP in een politieke partij, en het verlenen van amnestie aan voormalige rebellen.
Nkunda wou met zijn CNDP-rebellen de ex-Hutu-genocidairen in de grensstreek tussen Congo en Rwanda opjagen. Deze Hutu-milities waren naar Congo gevlucht nadat ze hadden deelgenomen aan de volkerenmoord in Rwanda tegen de Tutsi-minderheid en gematigde Hutu’s in 1994. Hierbij kwamen ook tien Belgische Blauwhelmen om het leven.