‘Congo wordt een politiestaat’

Nieuws

‘Congo wordt een politiestaat’

Imke van den Akker

18 november 2008

President Kabila gaat niet langer vanuit zijn presidentiëel paleis werken. De oppositie vreest dat daarmee de overgang van een Democratische Republiek Congo naar een politiestaat afgerond wordt.

„Kabila zal zijn werkzaamheden verplaatsen van het presidentieel paleis, in het noorden van hoofdstad Kinshasa, naar het parlementsgebouw”, meldden bronnen binnen het presidentieel paleis. De stap van Kabila zou in strijd zijn met de grondwet. De uitvoerende macht en de wetgevende macht zijn nu immers niet meer van elkaar gescheiden. Een afgevaardigde van de oppositie, Jean-Claude Vuemba, sprak dan ook zijn bezorgdheid uit. Hij stelde dat het parlement „een plek van vrijheid en tolerantie” is, die door de aanwezigheid van Kabila en zijn lijfwachten getransformeerd wordt in een politiestaat.
Het parlementsgebouw ligt in het centrum van de stad, nabij de belangrijkste militaire basis van het land. „Het is geen verhuizing, maar een werkplek die hem in nauwer contact brengt met de partijleiders en politieke groeperingen voor gesprekken over de situatie in het oosten van het land”, zei een bron tegen persbureau AFP.

Vredesplan

De situatie in het oosten van het land liep de afgelopen dagen weer uit de hand: in de nacht van zondag op maandag braken de hevigste gevechten sinds een week uit. Het regeringsleger liet  weten dat het de controle over een dorp in de regio Rwindi, zo’n 125 kilometer ten noorden van de stad Goma, heeft overgenomen. De Verenigde Naties bevestigden dat maandag.
Rebellenleider Nkunda kondigde zondag nog aan mee te zullen werken aan het vredesplan van de VN, maar de gevechten gingen gewoon door. Hij sprak toen met speciale VN-gezant en oud-president van Nigeria Olusegun Obasanjo, die vertelde dat het gesprek met Nkunda ‘ontzettend goed’ verliep.

Extra troepen

Vandaag diende Frankrijk nog een resolutie in bij de VN Veiligheidsraad om 3100 extra troepen naar Congo te sturen. In Congo zijn al 17.000 VN-soldaten actief maar die zijn niet in staat om een eind te maken aan de gevechten in Oost-Congo, tussen Tutsi-rebellen, het Congolese leger en andere gewapende groepen.

De resolutie wordt later deze week gestemd. Het verzamelen van toezeggingen van landen die troepen willen leveren, en de praktische voorbereidingen voor de uitzending zouden vervolgens enkele maanden in beslag nemen, zo is de verwachting. VN-medewerkers betwijfelen of de 3000 extra manschappen voor voldoende veiligheid kunnen zorgen.