Congolese rappers met een boodschap (1)

Nieuws

Congolese rappers met een boodschap (1)

Congolese rappers met een boodschap (1)
Congolese rappers met een boodschap (1)

Jens Vancaeneghem

19 januari 2010

Geboren in Congo-Brazzaville, kwamen de leden van het hiphop collectief Fresk op jonge leeftijd naar België. Toch voelen ze zich sterk verbonden met het lot van Congo: ‘De ngo’s zijn corrupt. Dit legt een zware last op onze schouders.’

‘We zijn ons bewust van de waarden van het land dat we bewandelen, maar we blijven altijd onszelf’, zegt Mad Pluma, zanger bij Fresk. De leden - Fredy Massamba, Mad Pluma en Steve Mavoungou - doorspekken hun muziek met Congolese tintjes, als een manier om in contact te blijven met hun geboorteland.
Lezarts Urbains, centrum voor grootstedelijke kunst, verzamelde op 15 januari artiesten uit de Brusselse-Congolese gemeenschap voor een muzikale avond bol van de Congolese ‘vibes’. Naast een puur artistieke kant, had Congo Vibes ook een politiek tintje. Niet toevallig vieren de Democratische Republiek Congo (DRC) en Congo-Brazzaville vijftig jaar onafhankelijkheid in 2010.
‘Rap is tekst’, verduidelijkt Rosa Gasquet, promotor van Lezart Urbains, ‘hiermee slaan artiesten een brug tussen heden en verleden.’ MO* ging een kijkje nemen op de soundcheck van Congo Vibes en interviewde enkele artiesten. Vandaag: hiphop collectief Fresk.