Congolese rappers met een boodschap (2)

Nieuws

Congolese rappers met een boodschap (2)

Congolese rappers met een boodschap (2)
Congolese rappers met een boodschap (2)

Jens Vancaeneghem

20 januari 2010

‘Iedereen beschouwt de kolonisering als een beschavingswerk, maar over de wreedheden wordt amper gesproken.’ De Brussels-Congolese rapper Jack legt de vinger op de wonde: de Belgische jeugd beschikt amper over enige kennis van de Congolese geschiedenis.

‘Het is hoog tijd dat er een brug gebouwd wordt zodat de jeugd zich interesseert in wat er allemaal gebeurd is in Congo. De geschiedenis van Congo moet in het lessenpakket opgenomen worden.’
Jack zag nooit het geboorteland van zijn ouders.  Hij is geboren en getogen in Brussel en woont momenteel in Schaarbeek.
Lezarts Urbains, centrum voor grootstedelijke kunst, verzamelde op 15 januari artiesten uit de Brusselse-Congolese gemeenschap voor een muzikale avond bol van de Congolese ‘vibes’. Naast een puur artistieke kant, had Congo Vibes ook een politiek tintje. Niet toevallig vieren de Democratische Republiek Congo (DRC) en Congo-Brazzaville vijftig jaar onafhankelijkheid in 2010.
‘Rap is tekst’, verduidelijkt Rosa Gasquet, promotor van Lezart Urbains, ‘hiermee slaan artiesten een brug tussen heden en verleden.’ MO* ging een kijkje nemen op de soundcheck van Congo Vibes en interviewde enkele artiesten. Vandaag: Jack.