Congolese soap waarschuwt voor aids

Nieuws

Congolese soap waarschuwt voor aids

Cécile Walschaerts

26 september 2007

Congolese televisiekijkers kunnen in oktober de pilootaflevering bekijken van de allereerste Congolese tv-serie over aids. 'Papy' brengt het verhaal van een politieagent in Kinshasa die verstoten wordt door zijn familie nadat hij hen heeft verteld dat hij seropositief is. Bij ons is 'Papy' al op 1 oktober te zien op het Internationaal Filmfestival van Namen.

“Congo heeft geen bioscopen en geen filmindustrie en er zijn veel andere problemen”, zegt de Congolese cineast Djo Tunda Wa Munga. “Maar ik geloof in het thema van de serie. Het publiek leek in de ban van de eerste vertoningen van de eerste aflevering in Kinshasa. Ik hoop vooral dat de mensen warm lopen voor de serie.”
“Het idee voor de serie kwam heel onverwachts, toen ik op de Congolese televisie naar een uitzending van Opération Bottine keek”, zegt Djo Munga, die studeerde aan de Brusselse filmschool. “Ik was verbaasd dat aidslijders op televisie open over hun ziekte kwamen vertellen. Ik wilde nog dieper in die verhalen graven.”
Opération Bottine was een eenmalige sensibiliseringsuitzending op de Congolese televisie. De titel verwijst naar een Congolees slangwoord voor condoom.
Eind 2006 schreef de cineast op basis van de getuigenissen van de mensen die aan het woord waren gekomen in de uitzending van Opération Bottine het script voor zijn tv-serie. De serie heet “Mon histoire…,” en de pilootaflevering kreeg als titel “Papy” mee. Papy werd in een recordtijd ingeblikt in Kinshasa. Het verhaal is gebaseerd op de ervaringen van een echte agent, Papy Ilunga. De vertolking gebeurt door professionele acteurs, maar door de opnames op locatie komt af en toe de werkelijkheid om de hoek kijken.
De productie van de eerste aflevering werd gefinancierd door de Duitse Ontwikkelingssamenwerking, de Internationale Organisatie van de Francophonie en ook door België. Van de Belgische ontwikkelingssamenwerking en van de Koning Boudewijnstichting kreeg SUAKA!, de Congolose productiefirma, 50.000 euro.
“We hadden een dubbel doel met onze steun”, legde Gerrit Rauws van de Koning Boudewijnstichting vandaag (26 september) uit bij de voorstelling van de pilotaflevering in Brussel. “We wilden een Congolees filmproject steun, maar ook een ambitieus project in de strijd tegen aids.”
Papy werd gedraaid in het Lingala, maar dat lijkt de internationale verspreiding niet in de weg te staan. Eind dit jaar verschijn de pilootaflevering op
TV5 Monde. Volgende maand kunnen filmliefhebbers in Namen en in Parijs de productie al zien. De trailer staat ook al op YouTube.
Unaids, het aidsprogramma van de VN, schatte in 2005 dat een miljoen Congolezen besmet zijn met hiv, het virus dat aids veroorzaakt.