Mensen in conflictzones of vluchtelingenkampen lopen het meeste gevaar

Coronacrisis doet aantal mensen met honger verdubbelen

WFP/Marco Frattini (CC BY 2.0)

De coronacrisis zal het aantal mensen met acute honger in de wereld nog dit jaar verdubbelen tot meer dan een kwart miljard, tenzij snel wordt ingegrepen. Dat zegt het Wereldvoedselprogramma (WFP).

Eind vorig jaar telde de wereld 135 miljoen mensen met acute honger, maar als er niet snel wordt ingegrepen, zal dat aantal stijgen tot 265 miljoen tegen het einde van dit jaar, waarschuwt de VN-organisatie.

De schatting komt vrijwel gelijktijdig met het Global Report on Food Crises 2020, een rapport dat de WFP samen met vijftien partners opstelde.

Daaruit blijkt onder meer dat de meerderheid van mensen met acute honger in 2019 in landen woonde die getroffen zijn door conflict (77 miljoen), klimaatverandering (34 miljoen) en economische crisis (24 miljoen).

De top tien van landen met de meeste honger zijn Jemen, de Democratische Republiek Congo, Afghanistan, Venezuela, Ethiopië, Zuid-Soedan, Syrië, Soedan, Nigeria en Haïti.

Conflictzones en vluchtelingenkampen

‘Deze nieuwe projecties tonen ons de schaal van de catastrofe waar we mee te maken krijgen’, zegt Arif Husain, hoofdeconoom van het WFP. ‘We moeten maken dat de tientallen miljoenen mensen die nu al op de rand van de hongersnood leven niet bezwijken aan dit virus of de economische consequenties ervan.’

‘Hun leven hangt ook zonder COVID-19 aan een zijden draadje’

Mensen in conflictzones of vluchtelingenkampen lopen het meeste gevaar, met name in het noordoosten van Nigeria, Zuid-Soedan, Syrië en Jemen. ‘Dat zijn de mensen waar ik me het meeste zorgen om maak’, zegt Husain.

‘Hun leven hangt ook zonder COVID-19 aan een zijden draadje. Ze zijn letterlijk van ons afhankelijk voor hun overleven. Als we niet tot bij hen geraken, betalen ze de ultieme prijs.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift