Vaccinatiegraad in Afrika lager dan 2 procent

Covax haalt kwart minder vaccins op voor arme landen dan gepland

Unicef Ethiopia / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

In maart 2021 ontving Ethiopië 2,2 miljoen vaccindoses via Covax. Een half jaar later hebben 2,6 miljoen van de 112 miljoen Ethiopiërs een inenting gekregen.

Het internationale samenwerkingsverband om armere landen van COVID-19-vaccins te voorzien moet zijn doelstellingen voor dit jaar naar beneden bijstellen. Ondanks de beloftes van donorlanden raakt het niet aan genoeg spuitjes.

Sinds de hoopvolle start, waarna er meer dan 10 miljard dollar werd opgehaald, heeft het vaccinmechanisme Covax het afgelopen jaar nog maar weinig goed nieuws kunnen brengen. Van het aanvankelijke aanbod aan vaccins bleek een groot deel al opgekocht door rijke landen.

Ook nu worden de inspanningen van Covax om armere landen vaccins te bezorgen naar eigen zeggen gehinderd door exportverboden, bilaterale deals tussen fabrikanten en landen, hardnekkige problemen bij het opschalen van de productie door enkele belangrijke producenten en vertragingen bij het goedkeuren van vaccins.

Vaccinongelijkheid

Daarom maakte het programma eerder deze week bekend dat het zijn oorspronkelijke doel niet zal halen. Aanvankelijk was het streven om tegen het einde van het jaar 2 miljard doses te leveren wereldwijd, waarvan 1,8 miljard aan de 92 armste landen. Covax laat weten dat het tegen het einde van het jaar in het beste geval 1,4 miljard prikken zal kunnen bezorgen.

‘Dit is natuurlijk slecht voor de hele wereld, we hebben de vreselijke gevolgen gezien die zich voordoen als het virus ongecontroleerd kan rondzwerven’

Terwijl verschillende westerse landen overwegen om hun bevolking een derde prik toe te dienen, in de hoop dat dit een betere bescherming biedt tegen COVID-19, is het aantal volledig gevaccineerden in veel lage en middeninkomenslanden nog steeds zeer laag.

In België bijvoorbeeld is bijna driekwart van de bevolking volledig gevaccineerd, in Afrika amper twee procent. Van de 5,5 miljard vaccindoses die wereldwijd zijn toegediend, is 80 procent toegediend in landen met hoge en hogere middeninkomens.

De ongelijkheid bij de toegang tot coronavaccins tussen rijke en arme landen is volgens WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus een “moreel falen” van de internationale gemeenschap. Bovendien is de ongelijke verdeling van vaccins volgens waarnemers ook op epidemiologisch en economisch vlak nefast.

Ongelijkheid vermijden

‘Dit is natuurlijk slecht voor de hele wereld, we hebben de vreselijke gevolgen gezien die zich voordoen als het virus ongecontroleerd kan rondzwerven’, zegt Seth Berkley, ceo bij internationale vaccinalliantie Gavi tijdens een persconferentie woensdag. Zo kunnen er in regio’s met een lage vaccinatiegraad sterkere varianten van het virus ontstaan, die zich dan verspreiden naar de rest van de wereld waardoor de pandemie nodeloos blijft aanslepen.

Net om die ongelijkheid te vermijden werd Covax in het voorjaar van 2020 boven de doopvont gehouden door onder meer de WHO, de VN en Gavi. Het programma koopt zelf vaccins aan met de financiële steun die het ontvangt van donorlanden, maar rekent ook op schenkingen van vaccins.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.