Crisis maakt mensen dikker

Nieuws

Crisis maakt mensen dikker

Rudy Pieters

10 augustus 2009

Mensen met schulden lopen een hoger risico op overgewicht. Dat blijkt uit een Duits-Brits onderzoek waarvan de resultaten zopas gepubliceerd zijn. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de kredietcrisis ook gezondheidsproblemen zal veroorzaken.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij meer dan negenduizend mensen. Een kwart van de 949 mensen die schulden hebben, bleek aan (medische) zwaarlijvigheid te lijden. Bij de resterende 8318 onderzochte personen zonder schulden, was slechts 11 procent te dik.
“De recente kredietcrisis zal gevolgen hebben voor de gezondheid van de gezinnen”, zegt professor Eva Münster van de Universiteit van Mainz, die het onderzoek leidde. “Men gebruikt vaak inkomen, opleiding en beroep bij de definiëring van de socio-economische status, maar met schuldenniveaus wordt meestal geen rekening gehouden. Wij hebben aangetoond dat schulden in verband kunnen worden gebracht met de kans dat men aan overgewicht of obesitas lijdt, los van de andere factoren.”
Volgens de onderzoekers heeft het verband tussen schulden en overgewicht te maken met de hogere prijs van gezond voedsel en de neiging om troost te zoeken in eten als men zich ergens zorgen over maakt. “De keuze van het eten hangt vaak af van de financiële mogelijkheden”, zegt Münster. “Calorierijk voedsel zoals snoep en vette snacks is vaak minder duur in vergelijking met voedsel met minder calorieën zoals fruit of groenten.”
De studie hanteerde als grens voor overgewicht een BMI (body mass index) van 25.
De resultaten van het onderzoek zijn zopas gepubliceerd in het vakblad BMC Public Health. Er werkten onderzoekers aan mee van de Universiteit van Mainz, de Universiteit van Aken en King’s College in Londen.