Biodiversiteitstop werd al vier keer uitgesteld vanwege pandemie

Cruciale milieutop verhuist van China naar Canada wegens covid

Pixabay

Een cruciale VN-conferentie rond biodiversiteit, die dit najaar gepland was in het Chinese Kunming, moet noodgedwongen verhuizen naar Montreal in Canada. China worstelt nog steeds met de coronapandemie, waardoor gastland spelen geen optie is. 

Een kleine tweehonderd landen zouden dit najaar naar Kunming afzakken, om het daar eens raken over een nieuw mondiaal pact om de planten, dieren en ecosystemen van onze planeet te beschermen. Qua schaal en ambitie is het pact vergelijkbaar met het klimaatakkoord van Parijs.

De biodiversiteitstop werd al vier keer uitgesteld vanwege de pandemie. Omdat de Chinese grenzen nog steeds grotendeels gesloten zijn vanwege het zero-covidbeleid van de overheid, stelde Beijing vorige maand voor om de top een vijfde keer uit te stellen.

China zal de conferentie wel nog steeds voorzitten. 

Wetenschappers en natuurorganisaties wereldwijd tekenden protest aan tegen dat voorstel, wegens de urgentie van de biodiversiteitsproblematiek. Eerder deze week meldden de Verenigde Naties dat de top - die gekend staat als COP15 - zal doorgaan in het Canadese Montreal, van 5 tot en met 17 december. China zal de conferentie wel nog steeds voorzitten. 

Soortensterfte

Planten- en diersoorten verdwijnen momenteel namelijk aan een verschroeiend tempo, het hoogste in tien miljoen jaar. Volgens het laatste IPBES-rapport over biodiversiteit worden een miljoen soorten met uitsterven bedreigd, en zijn menselijke activiteiten de oorzaak. Door de onderlinge afhankelijkheid van soorten en ecosystemen is het gevaar van die massale soortensterfte voor de mensheid vergelijkbaar met dat van de klimaatverandering.

‘Er is dringend nood aan internationale partners om het alarmerend verlies aan biodiversiteit wereldwijd een halt toe te roepen’, zei de Canadese minister van Milieu Steven Guilbeault bij de bekendmaking. ‘Met tot wel een miljoen soorten die momenteel het risico lopen op uitsterven, kan de wereld het zich niet langer veroorloven om nog langer te wachten op actie in het natuurbehoud.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.