Cruiseschepen dumpten 4 miljard liter afvalwater in 2014

Nieuws

Cruiseschepen dumpten 4 miljard liter afvalwater in 2014

Cruiseschepen dumpten 4 miljard liter afvalwater in 2014
Cruiseschepen dumpten 4 miljard liter afvalwater in 2014

IPS

05 december 2014

Cruiseschepen hebben dit jaar bijna 4 miljard liter afvalwater in de oceanen gedumpt, stelt Friends of the Earth (FoE). De milieuorganisatie baseert zich op data van de Amerikaanse overheid en onderzocht zestien cruiselijnen en 167 schepen.

Meer dan 40 procent van de schepen heeft volgens de organisatie afvalverwerkingstechnologie die ouder is dan 35 jaar. ‘Dergelijke verouderde systemen brengen schadelijke niveaus fecaliën, bacteriën, zware metalen en andere vervuiling in het water’, zegt de milieuorganisatie in een vandaag uitgegeven persbericht. FoE constateert wel sommige cruiseschepen langzaam groener worden.

Het is wettelijk verplicht om afvalwater te behandelen dat binnen drie zeemijlen van de kust geloosd wordt. Verder op zee mogen schepen hun onbewerkte afvalwater echter direct in zee dumpen.

Niet enkel afvalwater

De organisatie heeft een Cruise Ship Report Card uitgebracht waarop de zestien onderzochte cruiselijnen beoordeeld worden. Disney Cruise Line uit Florida wordt op de kaart als het meest milieuvriendelijke cruise-aanbieder genoemd. Tot de slechtst scorende bedrijven behoort Carnival Cruise Lines, dat 24 schepen heeft waarvan er slechts twee voorzien zijn van geavanceerde afvalwerkingstechnologie.

Een gemiddeld cruiseschip met drieduizend passagiers en bemanningsleden produceert gemiddeld 80.000 liter afval per dag.

Het moederbedrijf van Carnival Lines, Carnival Corp & PLC, exploiteert ook nog zes andere in het rapport genoemde lijnen. Die werden allemaal gedegradeerd omdat Carnival weigerde informatie aan FoE te verstrekken.

Volgens het Amerikaanse Milieuagentschap EPA produceert een gemiddeld cruiseschip met drieduizend passagiers en bemanningsleden per dag bijna 80.000 liter afval. Sommige nieuwere schepen kunnen tot achtduizend passagiers vervoeren. Cruiseschepen veroorzaken ook aanzienlijke luchtvervuiling als gevolg van de vervuilende brandstof die ze gebruiken.