Cuba bestraalt landbouwgewassen

Nieuws

Cuba bestraalt landbouwgewassen

29 november 2012

Cubaanse onderzoekers proberen landbouwgewassen via bestraling sterker te maken. De gewassen moeten beter bestand zijn tegen onder meer droogte.

De Cubaanse landbouwwetenschappers bestralen onder meer bananen, rijst, avocado en tomaten. Ze proberen zo nieuwe variëteiten te verkrijgen die beter bestand zijn tegen droogte en verzilting.

Door de gewassen met behulp van nucleaire technieken te bestralen kunnen de wetenschappers het genetisch materiaal van de gewassen veranderen.

Tegen verzilting

“In veel zones in het land kampt de bodem met verzilting, onder meer door het indringende zeewater, door de droogte en door een extensief gebruik van chemische meststoffen”, zegt onderzoeker Orlando Coto van het Onderzoeksinstituut voor Tropische Tuinbouw.

Het project wordt vanaf volgend jaar uitgebreid naar citrusvruchten. “We bestralen nu zaden en knoppen van avocadobomen. Voor fruitbomen is er veel meer tijd nodig”, zegt Coto.

Het Cubaanse project is mogelijk dankzij een samenwerkingsakkoord voor nucleaire wetenschap en technologie waarin tien Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen participeren.