Cuba krijgt hulp VN bij wederopbouw na orkaan Sandy

Nieuws

Cuba krijgt hulp VN bij wederopbouw na orkaan Sandy

Cuba krijgt hulp VN bij wederopbouw na orkaan Sandy
Cuba krijgt hulp VN bij wederopbouw na orkaan Sandy

Patricia Grogg

30 december 2012

Cuba krijgt hulp van de Verenigde Naties bij de wederopbouw na de verwoestende orkaan Sandy. Vooral in Santiago de Cuba, een stad met bijna een half miljoen inwoners, werd in oktober veel schade aangericht.

De Verenigde Naties in Cuba hebben een actieplan opgesteld dat moet dienen als raamwerk voor internationale hulp. Het plan moet in de komende zes tot achttien maanden in werking treden en richt zich op drie miljoen mensen in de zwaarst getroffen provincies: Santiago de Cuba, Holguín and Guantánamo. De eerste aandacht gaat uit naar herstel, huisvesting, water, sanitair, gezondheid en onderwijs.

Sandy bereikte eind oktober het oosten van Cuba en eiste elf levens. VN-organen mobiliseerden in eerste instantie 1,5 miljoen dollar voor noodhulp. Daarna volgde 1,6 miljoen dollar van het Centraal Noodfonds van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken. Het actieplan wil 30,6 miljoen dollar bijeenbrengen om de noden van de bevolking te verlichten.

De verwoesting door de orkaan Sandy riep herinneringen op aan het aardbevingsgevaar in het oosten van Cuba, zegt Bárbara Pesce-Monteiro, VN-coördinator op Cuba. “Hier zijn we al een aantal maanden over in gesprek met de regering. Na de aardbeving op Haïti in januari 2010, realiseren we ons dat ook wij kwetsbaar zijn. Tijdens de wederopbouw moeten we rekening houden met aardbevingsgevaar.”

Het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) heeft in de afgelopen tijd regionale overheden op Cuba geholpen zich voor te bereiden op rampen. Er zijn 63 rampenbestrijdingscentrums opgezet op gemeentelijk en provinciaal niveau. Ook kwamen er 209 waarschuwingssystemen voor de meest kwetsbare gebieden.

Volgens Pesce-Monteiro is aanpassing aan het klimaat dringende noodzaak. “De Verenigde Naties zeggen al jaren dat er geen tijd te verliezen is. Aanpassing moet onderdeel zijn van het ontwikkelingsbeleid van elk land”, zegt ze. “Of dat land nu rijk of arm is.”