Cuba moet zich aanpassen aan orkanen

Nieuws

Cuba moet zich aanpassen aan orkanen

Patricia Grogg

13 november 2008

Drie orkanen veroorzaakten in minder dan drie maanden voor acht miljard euro schade op Cuba, zo blijkt uit recente schattingen. Vooral de veelal gammele huizen hadden het zwaar te verduren. "We hebben geen andere keuze dan ons aan te passen", zei president Raúl Castro deze week.

“Als gevolg van de klimaatverandering zullen orkanen krachtiger worden en ons vaker treffen”, zei de president tijdens een bezoek aan twee provincies die zaterdag werden getroffen door de orkaan Paloma, Camaguey en Las Tunas.
Hoewel de orkaan sterk afzwakte toen hij aan land kwam, maakte de combinatie van wind, stortregens en hoge golven honderden gezinnen dakloos in kuststeden als Santa Cruz del Sur en Guayabal. In Guayabal werden 110 huizen volledig verwoest. Veel andere huizen liepen schade op omdat het water 700 meter landinwaarts stroomde. De straten lagen bezaaid met telefoonmasten.
In Santa Cruz del Sur, in de provincie Camaguey, raakten bijna 10.000 woningen beschadigd, inclusief ruim 1300 huizen die volledig verwoest werden. Bij Santa Cruz del Sur stroomde het water anderhalve kilometer landinwaarts. De stad werd daarmee precies 76 jaar na de ergste catastrofe in de geschiedenis van Cuba, de cycloon van 1932, opnieuw getroffen. Bij de cycloon van 1932 kwamen 3.000 mensen om. Deze keer waren de bewoners van het gebied tijdig geëvacueerd.
“Het zijn dure maatregelen, maar je kunt je niet voorstellen wat er gebeurd zou zijn als we niet hadden geëvacueerd”, zei Castro tegen de stadsbewoners. Hij beloofde dat hun huizen zo snel mogelijk herbouwd zullen worden - in hetzelfde gebied, maar iets verder van de zee. Hij beloofde ook dat de verloren bezittingen van de gezinnen vervangen zullen worden.
In totaal zijn 47 gemeenten op Cuba getroffen door de orkanen Gustav en Ike, die in augustus en september aan land kwamen, en Paloma. Hoewel het rampenpreventiesysteem het aantal slachtoffers beperkt hield,  was de materiële schade groot.

Als gevolg van de klimaatverandering zullen orkanen krachtiger worden en ons vaker treffen.

Rieten daken

Experts zeggen dat de combinatie van ruiger weer, de slechte kwaliteit van bouwmaterialen, een gebrek aan onderhoud en de bouw van huizen in laaggelegen gebieden dichtbij zee, de kuststeden erg kwetsbaar maken voor orkanen en tropische stormen. Huizen waarvan na afloop van de orkanen Ike en Gustav de betonnen daken versterkt waren, wisten de storm te doorstaan. Huizen met daken uit hout en riet of dakpannen, leden de meeste schade.
Castro kondigde aan nieuwe bouwbedrijven te willen opzetten die ervoor moet zorgen dat elk huis in Cuba een stevig dak krijgt. “Zolang dat niet gebeurt, blijven we bezig met het vervangen van daken.”