Cuba sluit hangjongeren op

Nieuws

Cuba sluit hangjongeren op

Patricia Grogg

11 mei 2005

Tientallen en misschien wel vierhonderd jongeren in Cuba dreigen voor vier jaar achter de tralies te gaan. Hun misdaad? Ze hingen op straat rond. Dit zijn sociale zuiveringen, roept de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening.

Van januari tot begin april voerde de Cubaanse politie een aantal razzia’s uit waarbij ze hangjongeren van de straat plukte, vooral in Havana. Het gaat om jonge Cubanen die niet studeren en ook niet werken. De jongeren werden achter de tralies gegooid wegens zogenaamde ‘peligrosidad predelictiva’ - de inschatting dat ze een gevaar voor de openbare orde en veiligheid vormen. De Cubaanse strafwet voorziet in een gevangenisstraf van één tot vier jaar voor dergelijke arrestanten.

De Cubaanse kids kwamen terecht in bijzonder beveiligde gevangenissen. In de Combinado del Este, de instelling waar het leeuwendeel van hen werd ondergebracht, zaten op 15 april 323 jongeren vast, zegt de Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening, een organisatie die officieel verboden is maar getolereerd wordt.

Ze heeft de namen van zeker 57 van hen. Wij beschouwen die gevangenen als juridisch onschuldig en eisen hun onmiddellijke vrijlating, stelt de organisatie. Volgens de commissie zijn de jongeren niet voor de rechter verschenen in verband met concrete misdaden, maar gaat het om een preventieve campagne.

De Cubaanse overheid reageert zelden op aanklachten van organisaties als de Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening. Maar in Havana hebben mensen inderdaad weet van de arrestatie van jongeren. Bij ons zijn er de eerste maanden van het jaar verscheidene bewoners opgepakt, zeggen inwoners van La Lisa, een deelgemeente van de Cubaanse hoofdstad. Het waren jongeren die de hele dag op straat rondhingen en niemand hadden die ze oriënteert, zegt inwoonster María Mercedes. Ze vindt dat er te weinig sociaal werk gebeurt in haar wijk. Op andere plaatsen zijn er volgens haar wel straathoekwerkers die dergelijke ontspoorde jongeren helpen en ervoor zorgen dat ze ophouden met stelen of in de buurt van toeristen rondhangen om geld te verdienen.

Cuba probeert inderdaad ook de oorzaken van de problemen met hangjongeren aan te pakken. Studies hebben de overheid duidelijk gemaakt dat werkloze jongeren uit gebroken gezinnen of van ouders met een lage opleidingsgraad meer kans maken in de criminaliteit te belanden. Sinds 2000 leidde Cuba meer dan 20.000 sociale werkers op om kansarme jongeren te helpen. En vorig jaar profiteerden meer dan 150.000 werkloze Cubanen tussen 17 en 30 van een programma voor voortgezet onderwijs. (PD/ADR)