Cuba verwacht grote orkaan dit jaar

Nieuws

Cuba verwacht grote orkaan dit jaar

Patricia Grogg

10 juni 2013

Cuba is de voorbije dagen aan het orkaanseizoen begonnen met hevige regenval. Meteorologen verwachten dat het eiland dit jaar door een grote orkaan wordt getroffen.

De storm Andrea, de eerste tropische depressie van het jaar, veroorzaakte de voorbije dagen zware regenval op Cuba. In de westelijke provincie Pinar del Río traden rivieren buiten hun oevers en liepen dorpen onder water.

Maar een orkaan werd Andrea niet. Een tropische depressie wordt een orkaan wanneer windsnelheden van 118 tot 152 kilometer per uur worden gehaald.

Risico groot

Volgens het Instituut voor Meteorologie valt van mei tot oktober 80 procent van alle regen in Cuba. De maanden mei, juni, september en oktober zijn het natst.

Het instituut verwacht een stormachtig jaar in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, met zeventien tropische stormen, waarvan er negen tot orkaan kunnen uitgroeien.

Het risico dat een van die orkanen Cuba bereikt is groot, zegt meteoroloog Maritza Ballester Pérez. Maar die prognoses zijn gebaseerd op statistische schema’s en die kunnen zich soms vergissen, nuanceert ze.

Klimaatwijziging

De Civiele Bescherming zet elk jaar een preventiesysteem in werking. Ondanks die voorbereidingen loopt de schade soms hoog op. In 2008 trokken drie orkanen over het eiland. De schade beliep meer dan 7 miljard euro, volgens overheidscijfers.

Op 25 oktober vorig jaar werd het eiland getroffen door orkaan Sandy. Daarbij werden elf mensen gedood. Een raming van de materiële schade werd niet vrijgegeven.

Volgens experts kunnen orkanen intenser worden als gevolg van de klimaatwijziging.

Sandy

Sandy was de achttiende tropische cycloon van het seizoen 2012 en de tiende die het tot orkaan schopte. Hij hield lelijk huis in Haïti, de Dominicaanse Republiek, Jamaica, Cuba, de Bahama’s, Bermuda, de Verenigde Staten en Canada. Bijna tweehonderd mensen kwamen om.

De namen die voor het nieuwe orkaanseizoen gereserveerd zijn, zijn Andrea, Barry, Chantal, Dorian, Erin, Fernand, Gabrielle, Humberto, Ingrid, Jerry, Karen, Lorenzo, Melissa, Néstor, Olga, Pablo, Rebekah, Sebastián, Tanya, Van en Wendy.