Cuba wil kapitaalvlucht en illegale import stoppen

© Jorge Luis Baños / IPS

Veel Cubanen reizen naar het buitenland om goederen te kopen voor verkoop in Cuba.

Cubanen kunnen straks huishoudelijke apparaten, auto-onderdelen en andere handelswaar via staatsbedrijven importeren in buitenlandse valuta. Het is een van de opvallende maatregelen die de Cubaanse regering vorige week nam om de kapitaalvlucht en illegale import te stoppen.

Steeds meer Cubanen voeren zelf handelswaar illegaal in. Zogeheten “muilezels” reizen naar het buitenland, kopen daar goederen aan en brengen die naar Cuba om die er te verkopen.

“Er worden aanzienlijke bedragen uitgegeven om deze producten aan te kopen”, zei vicepresident Salvador Valdés Mesa op de Cubaanse televisie. “We moeten deze bron van deviezen capteren, om onze industrie, onze winkelketens, kortom onze markt weer van middelen te voorzien.”

Winkeltoerisme

Mexico ziet elke dag ongeveer 300 Cubaanse toeristen arriveren, die er gemiddeld drie tot vier dagen verblijven en er maandelijks 20 miljoen dollar uitgeven aan koopwaar die ze naar Cuba verzenden.

In de afgelopen jaren zag Cuba een toename van het zogeheten winkeltoerisme, dat de lokale handel bevoorraadt, een gevolg van de economische crisis die sinds 1991 aanhoudt. Volgens cijfers van de Havana Consulting Group gingen in 2017 ruim 48.000 Cubanen gemiddeld 11,5 keer naar het buitenland om aankopen te doen.

Er werd in dat jaar voor meer dan 1 miljard dollar aan koopwaar in het buitenland gekocht, vooral in de VS (61,5 procent), Panama (14,9 procent), Mexico (8,4 procent), de Dominicaanse Republiek (4,9 procent) en Guyana (4,5 procent).

De vrijhandelszone in het Panamese Colón zag zijn verkoop aan Cubanen fors toenemen. Mexico ziet elke dag ongeveer 300 Cubaanse toeristen arriveren, die er gemiddeld drie tot vier dagen verblijven en er maandelijks 20 miljoen dollar uitgeven aan koopwaar die ze naar Cuba verzenden.

Nieuwe maatregelen

De regering wil dat nu tegengaan, niet met nieuwe regels of invoerverboden, wel door op de binnenlandse markt een concurrentieel aanbod te creëren, in kwaliteit en prijs.

Daarvoor is een hele reeks maatregelen goedgekeurd, die vanaf deze maand geleidelijk worden ingevoerd, eerst in Havana en Santiago de Cuba.

Zo komen er tariefvrijstellingen voor de invoer van grondstoffen en halffabricaten om zo de verkoopprijzen in de detailhandel met 10 tot 15 procent te verlagen.

Rekeningen in Amerikaanse dollars 

Natuurlijke personen zullen goederen kunnen invoeren, via importbedrijven die zijn aangeduid door het ministerie van Buitenlandse Handel, en alleen in buitenlandse convertibele valuta.

Natuurlijke personen zullen ook onderdelen, wisselstukken, accessoires en andere autoproducten kunnen commercialiseren via overheidsinstellingen.

Het wordt mogelijk rekeningen in Amerikaanse dollars te openen, gekoppeld aan bankkaarten, om zo aankopen in winkels te vergemakkelijken. Dergelijke rekeningen kunnen ook geld ontvangen via overschrijvingen vanuit het buitenland, ook in vreemde valuta.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
E-commerce

E-commerce wordt gestimuleerd via de lancering van onlinewinkels en het gebruik van nationale en internationale elektronische betaalsystemen.

Voor huishoudelijke apparaten die in Cuba zelf worden verkocht, wordt de klantenservice verbeterd, met ook betere reparatie- en onderhoudsdiensten.

Er worden prijzen vastgesteld die concurrentieel zijn met die van de detailhandel in de omliggende landen. Dit zijn evenwel geen vaste prijzen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift