Cuba wil suikerindustrie weer op voetstuk plaatsen

Nieuws

Cuba wil suikerindustrie weer op voetstuk plaatsen

Patricia Grogg

10 mei 2011

Ooit was suikerriet Cuba's belangrijkste exportproduct. Havana wil zijn suikerrietindustrie nu nieuw leven inblazen, in het kader van de geplande economische hervormingen.

Na een rampzalige oogst in 2010 – het slechtste jaar van de laatste eeuw – ziet het er dit jaar goed voor de Cubaanse suikerrietsector. Nu al, enkele weken voor de deadline, heeft Cuba zijn doelstelling voor dit seizoen al gehaald. Cijfers geven de staatsmedia niet, maar deskundigen schatten dat de doelstelling voor deze oogst 1,2 miljoen ton is.

Dit seizoen waren 39 suikerrietfabrieken operationeel, een derde bleef tot april werken, sommige zijn zelfs nog steeds bezig. “Ze zullen werken zolang de efficiëntie het toelaat”, zegt Liobel Pérez, woordvoerder van het ministerie van Suiker. Alles zit de sector mee dit jaar, zegt hij. “Het beleid is er nu op gericht de geïnstalleerde capaciteit maximaal te benutten.”

Economische hervormingen

Om de Cubaanse suikerrietindustrie weer helemaal op de kaart te zetten, wil Havana de oppervlakte suikerrietvelden uitbreiden van 750.000 hectare naar meer dan 1 miljoen, zegt een onderzoeker die anoniem wenst te blijven. “Er zijn ook investeringen nodig om de installaties te herstellen, door hun slechte staat veroorzaken ze vaak onderbrekingen in het oogsten. Als dat niet gebeurt, dan zou dat een flater zijn.”

De grootse plannen voor de suikerrietindustrie maken deel uit van de grote economische hervormingen die Havana wil doorvoeren. De sector moet op de eerste plaats meer suikerriet produceren en de relatie tussen de producenten en de verwerkende fabriek en op punt stellen.

Op het congres van de Communistische Partij vorige maand, dat in het teken stond van de economische hervormingen, legden de afgevaardigden er de nadruk op dat de suikerrietvelden dichter bij de fabrieken moeten liggen.

Reorganisatie van de agro-industrie

Havana wil de suikerrietindustrie ook diversifiëren, met meer installaties voor afgeleide producten, die kunnen inspelen op de internationale vraag. Installaties die alcohol, veevoeder en bioproducten produceren moeten daarbij voorrang krijgen.

Maar welke strategie Havana ook volgt, het zal eerst het proces van desinvestering en de-industrialisatie van de laatste jaren moeten keren, zeggen deskundigen. De sector kan een belangrijk motor van de rest van de Cubaanse economie worden, maar daarvoor is een nieuwe visie nodig, zeggen ze.

Volgens niet bevestigde berichten wil de regering het ministerie van Suiker omvormen tot een reeks staatsbedrijven die de agro-industrie moeten reorganiseren. Ook zouden meer buitenlandse investeringen mogelijk worden; nu kunnen die investeringen enkel voor de afgeleide producten.