Cubaanse elektriciteitsnet is zeer kwetsbaar

Nieuws

Cubaanse elektriciteitsnet is zeer kwetsbaar

Cubaanse elektriciteitsnet is zeer kwetsbaar
Cubaanse elektriciteitsnet is zeer kwetsbaar

Ivet González

01 oktober 2012

Het Cubaanse elektriciteitsnet hangt te veel af van olie en is daardoor zeer kwetsbaar, zeggen deskundigen. Het land moet meer inzetten op groene energie.

Hoe kwetsbaar Cuba’s elektriciteitsnet is, bleek nog maar eens begin september, toen acht provincies urenlang zonder stroom zaten door een breuk in een hoogspanningsleiding. Bijna het hele westelijke deel van het eiland zat in het donker.

Nog steeds is de oorzaak van de breuk niet geïdentificeerd.

Olie van Sovjet-Unie

De Cubaanse bevolking is de stroomonderbrekingen van het begin van de jaren negentig nog niet vergeten. Door de val van de Muur was het land zijn belangrijkste olieleverancier, de Sovjet-Unie, kwijtgespeeld.

De meeste stroom in Cuba komt van acht centrales.

Volgens onderzoeker Conrado Moreno moet Cuba zijn stroomproductie opvoeren, de energie efficiënter gebruiken en meer hernieuwbare bronnen inzetten. “Een goede combinatie van die drie is de sleutel tot het succes.” Cuba moet vooral af van zijn grote afhankelijkheid van olie, zegt Moreno. “Een andere weg is er niet.”

Minder dan 4 procent

Een kwarteeuw geleden haalde Cuba nog 18 procent van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Vandaag is dat gedaald tot minder dan 4 procent.

De Cubaanse overheid wil “het gebruik van de verschillende hernieuwbare energiebronnen bevorderen, vooral biogas, windenergie, waterkrachtenergie, biomassa en zonne-energie. Daarbij moet voorrang worden gegeven aan de bronnen die het grootste economische effect hebben”, staat in het document dat aan de basis ligt van economische hervormingen die Cuba sinds 2007 doorvoert.

Windmolenpark

Binnenkort gaat de Nationale Elektriciteitsunie haar eerste centrale op zonne-energie in gebruik nemen. Volgend jaar start ze met de bouw van een windmolenpark van 50 megawatt in Las Tunas, op 650 kilometer van de hoofdstad.

Volgens energie-expert Mario Alberto Arrastía heeft Cuba een windenergie-potentieel van 2000 megawatt en levert de zon elke vierkante meter van het land gemiddeld 1800 kilowattuur per jaar. Daarnaast biedt ook waterkracht nog heel wat mogelijkheden.