Cubaanse hongerstaker opnieuw bij bewustzijn

Nieuws

Cubaanse hongerstaker opnieuw bij bewustzijn

Rudy Pieters

12 maart 2010

De Cubaanse hongerstaker Guillermo Fariñas is opnieuw bij bewustzijn, zegt zijn moeder. De 48-jarige man had gisteren voor de tweede maal het bewustzijn verloren en werd in het ziekenhuis opgenomen. Zijn hongerstaking duurt nu al zestien dagen.

“Zijn toestand is stabiel, hij is bij bewustzijn en weet waar hij is, maar hij is versuft en erg verzwakt”, zegt zijn moeder Alicia Hernández. Ze zegt dat haar zoon nu intraveneus medicatie krijgt in een ziekenhuis in de stad Santa Clara, op bijna 300 kilometer van de hoofdstad Havana.

De dissidente journalist en psycholoog wil met zijn actie de vrijlating van 26 zieke politieke gevangenen bekomen. Hij protesteert ook tegen de dood van de dissidente gevangene Orlando Zapato Tamayo. Die overleed eind vorige maand na een hongerstaking van meer dan tachtig dagen.

In 2006 hield Fariñas al eens een hongerstaking tegen de internetcensuur in Cuba. Hij zegt dat hij nu van plan is zijn actie tot het einde toe vol te houden.

Fariñas kreeg maandag het bezoek van een Spaanse diplomaat. Die liet de hongerstaker weten dat hij Cuba mocht verlaten en naar Spanje mocht gaan. Maar de dissident weigerde het Spaanse aanbod.

Granma, de officiële krant van de Communistische Partij, noemt Fariñas “een huurling” in dienst van de Verenigde Staten en zegt dat ze niet zal zwichten voor chantage. Ze beschuldigt de westerse media ervan mee te werken aan “een geprefabriceerde leugen” en zegt dat de media en buitenlandse diplomaten Fariñas manipuleren.

Vorige week was Fariñas ook al eens bewusteloos naar het ziekenhuis gebracht. Kort voor zijn opname gisteren (donderdag) wilden drie artsen hem naar een ziekenhuis brengen voor een onderzoek. Fariñas weigerde. Hij wil niet gehospitaliseerd worden zolang hij bij bewust zijn is, zei hij.