Cubaanse kinderen lijden vaak aan bloedarmoede

Nieuws

Cubaanse kinderen lijden vaak aan bloedarmoede

Cubaanse kinderen lijden vaak aan bloedarmoede
Cubaanse kinderen lijden vaak aan bloedarmoede

Ivet González (IPS)

16 januari 2015

Het Millenniumdoel om honger met de helft te verminderen, zal Cuba aan het einde van dit jaar met glans halen. Bloedarmoede bij kinderen en zwangere vrouwen wijst er echter op dat ondervoeding nog steeds een probleem vormt.

‘Vlees is het moeilijkste om te vinden’, zegt Gladys Pavón (32) uit Bayamo, een stad die 730 kilometer ten oosten van hoofdstad Havana ligt. ‘Ook fruit en groenten zijn moeilijk te krijgen. Melk kopen we in de winkel via het systeem met rantsoenkaarten.’

Pavón is computertechnicus en moeder van twee jongens van 2 jaar en 9 maanden oud. ‘Mijn kinderen hebben nooit geleden aan bloedarmoede’, zegt de jonge moeder trots.

Dat geldt niet voor een groot deel van de bevolking in het oosten, de armste regio van Cuba, ondanks het Nationale Plan ter Preventie van Bloedarmoede en de steun vanuit het buitenland om het probleem op te lossen.

Junkfood

‘Bloedarmoede als gevolg van een tekort aan goede voeding is een van de grootste nutritionele problemen in Oost-Cuba’, zegt arts Margarita Cruz. ‘Het belangrijkste probleem is het gebrek aan ijzer in de voeding. Kinderen en zwangere vrouwen nemen vaak veel minder ijzer op dan hun lichaam nodig heeft.’

‘Er zijn moeilijkheden om ijzerrijke voeding te vinden, gaat Cruz verder. ‘Maar een bijkomend probleem is dat de Cubanen graag grijpen naar junkfood. De negatieve impact daarvan is nu zichtbaar.’ Een studie toonde aan dat bloedarmoede 26 tot 31,8 procent van de Oost-Cubaanse kinderen onder de vijf jaar treft.

Helft minder honger

Elke Cubaan krijgt een quotum voor voedsel.

Het VN-Millenniumdoel (MDG) om het aantal mensen met honger voor het einde van 2015 met de helft te verminderen ten opzichte van 1990, heeft Cuba gehaald. Minder dan 5 procent van in totaal 11,2 miljoen inwoners is ondervoed.

Elke Cubaan krijgt een quotum voor voedsel dat aangekocht wordt tegen gesubsidieerde prijzen via het libreta, of rantsoenboek. Het systeem krijgt veel kritiek, maar is essentieel voor minderbedeelde families.

Zwangere vrouwen en kinderen tot 13 jaar oud krijgen speciale pakketten met extra vlees, verrijkte melk, fruitcompote en yoghurt.

Maar om elke dag eten op tafel te kunnen zetten, hebben gezinnen geen andere keuze dan de hoge prijzen te betalen op boerenmarkten of de zwarte markt, die ondanks de politie-invallen nog steeds bestaat.

Grootste hap uit gezinsbudget

Volgens gegevens van het Studiecentrum van de Cubaanse Economie, gaat 59 tot 75 procent van het gezinsbudget op aan voeding. Het gemiddelde maandloon ligt op 16 euro. In Cuba is de staat de grootste werkgever.

Deze maand heeft de regering Castro samen met het Wereldvoedselprogramma (WFP) een programma gepresenteerd dat tot 2018 prioriteit geeft aan voedselhulp en landbouw.

Volgens een rapport van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) lijden wereldwijd 2 miljard mensen aan een tekort aan voedingsstoffen, wat een gezond en productief leven bemoeilijkt. Ondervoeding doodt bijna 1,5 miljoen vrouwen en kinderen per jaar.